Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Boris Rösner, charizmatický šlechtic a milovník žen. Zabila ho rodinná kletba?

25. ledna 2020 | 06:00

Dnes by oslavil devětašedesáté narozeniny. Bohužel – stejně jako jeho rodiče, herci Jarmila Horská a Mirko Čech, i on podlehl rodinnému prokletí, podle něhož nikdo z rodiny Rösnerů nebude žít déle než 55 let. Když zemřel, bylo mu právě pětapadesát! 

Kletba se naplnila a Češi přišli o vynikajícího herce, který vždy přesvědčivě vystihl každou postavu, kterou hrál. On sám prohlašoval, že "herec musí v divadle chcípnout". A on skutečně velký herec byl. Do každé role dal celé své srdce i duši.

Narodil se 25. ledna 1951 v Opavě do umělecky založené rodiny. Matka Jarmila Horská byla herečka, předala mu nadání nejen herecké, ale i pohybové. Mnozí říkali, že mohl vyniknout i jako tanečník. Otec byl skladatel a herec Mirko Čech. Není tedy divu, že se Boris už jako batole objevoval na prknech, která znamenají svět.

Ovlivnily ho tři věci: matka, divadlo a tanec

Rodiče se brzo rozvedli a Borise vychovávala matka. Ten později mnohokrát prohlašoval, že v životě ho ovlivnily tři věci – matka, divadlo a tanec. Přestože měl talent, matka si nepřála, aby šel na konzervatoř. Nejprve tedy vystudoval gymnázium, teprve poté DAMU. Díky své matce už nikdy nechtěl dělat nic jiného, jen hrát.

Po roce 1968 Borisova matka onemocněla, nesla totiž velmi těžce, že po roce 1968 nesměla hrát. Začala se naplňovat rodová kletba, podle níž se nikdo z jejich rodiny nedožije více než 55 let. Otec zemřel ve 49, matka v 53 letech.

Když ukončil studia, působil v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, v letech 1979 až 1987 hrál v Městských divadlech pražských, zde exceloval například v roli Salieriho ve hře Amadeus. V roce 1987 se stal členem Národního divadla a vytvořil zde spoustu fantastických rolí – včetně Mefista ve Faustovi či Othella.

Vášnivý romantik s láskou k divadlu

Byl romantický, vášnivý, někdy trochu cynický, měl sklony k patosu a byl mistr ironie. Byl ale taky šarmantní a velký extrovert, který měl charizmatu na rozdávání. Představitel drsňáků a náruživých milenců. Není divu, že mu ženy padaly k nohám. Přesto žil celý život s Alicí, kterou si vzal už ve dvaceti. Vychovali spolu dceru Gabrielu. I když musela asi hodně vydržet, byla jeho anděl strážný, jak o ní prohlašoval.

Boris vždy miloval umění a krásu a ženy považoval za hybatelky děje a událostí. Byl i skvělý učitel a své studenty učil mimo jiné i umění lásky na divadelních prknech. Vždycky hrál naplno – a takový byl i v osobním životě. Zřejmě v sobě nesl něco ze šlechtické krve, protože vždy působil tak trochu jako rytíř. Byl také velmi zručný a rozuměl vínu – jeho žena pocházela z vinařské rodiny.

Žil naplno a pracoval na plný plyn

Věřil rodovému prokletí, proto se snažil žít přítomností. Přesto dělal jen to, co považoval za správné. Nikdy nehrál v reklamě a novodobé seriály nesnášel. Zato se objevil ve spoustě filmů, například i v Černých baronech či Erbu lvice.

Pracoval pořád na plný plyn, teprve na jaře 2005 musel přestat. Rakovina plic byla silnější soupeř. Bojoval s ní dlouho a častěji se modlil a prosil prý Boha, aby už jednou provždy rodinná kletba skončila a nepotkala jeho blízké. Zemřel po těžkém boji v květnu 2006. Tentýž rok v říjnu obdržel in memoriam od prezidenta republiky medaili Za zásluhy I. stupně.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE


Autor: aši