Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Známý útulek pozabíjel přes 230 psů. Lidem tvrdil, že našli nové domovy

Autor: Mii - 
16. ledna 2019
06:20

Skandálu čelí prominentní jihokorejská záchranná stanice Coexistence of Animal Rights on Earth (CARE). Její zaměstnanci tvrdí, že ředitelka stanice Park So-Yean osobně nařídila zabití nejméně 230 psů, tedy zhruba čtvrtiny z celkového počtu, které zachránila. V interní dokumentaci pak napsala, že je někdo adoptoval. So-Yean obvinění odmítá, podle ní byli usmrceni jen problematičtí psi.

Většina psů, které CARE zachránila, pocházela z masových farem. Pojídání psů je v Koreji tradicí sahající stovky let zpátky a ročně se jich v zemi zkonzumuje okolo jednoho milionu. Nejde však o klíčovou část tamního jídelníčku a čím dál více lidí, hlavně mladých, to odmítá.

Podíl na změně jejich postoje mají i kampaně organizací, jako je CARE, které v zemi dlouhá léta pořádají osvětu a zvířata z farem zachraňují. CARE se to daří tak dobře a vybudovala si tak pozitivní jméno, že ročně jen na darech získá dvě miliardy wonů (zhruba 40 milionů korun).

V roce 2017, kdy přišel k moci, si z útulku patřící pod CARE adoptoval svého dalšího psa jihokorejský prezident Mun Če-in. Zlákalo ho mimo jiné tvrzení, že organizace zachráněná zvířata nikdy nezabíjí.

Volání po rezignaci

Jenže to nejspíš není pravda. Zaměstnanci CARE v pondělí v místním deníku The Hanyoreh šéfku organizace Park So-Yean obvinili, že více než 230 psů nechala usmrtit. Měla tak udělat proto, aby se vytvořil prostor pro nové psy, se kterými přichází více finančních darů od lidí. V interních dokumentech pak nic nepřiznala a napsala, že psy někdo adoptoval.

So-Yean se obviněním brání. K určitým usmrcením podle ní od roku 2015 muselo dojít, ta ale označila za nevyhnutelná. Obvykle šlo hlavně o agresivní jedince nebo těžce nemocné psy, na které nepůsobí léčba.

Podle zaměstnanců to ovšem není pravda a říkají, že ředitelka měla nechávat zabíjet i psy, kteří byli například moc velcí na klece. O víkendu proto před jejími kancelářemi protestovali a požadovali její rezignaci.

bre-burda ( 3. března 2019 08:57 )

Spíše bych si stěžoval u těch, co to pořád rozmnožují. Samozřejmě pro prachy, které tahají z kapes těm tzv. "milovníkům", co sem píší své výlevy hnusu. Jiná cesta, než to utrácet brzo stejně nebude. Také je mi všech těch chudinek zvířátek líto. Když v neděli usedám k vepřové, hovězímu, huse, kachně, kuřeti či králíku ... pokaždé se rozpláču!

ivuska1 ( 16. ledna 2019 21:48 )

Co cekat od sikmookych. Ty nemaji srdce, neznaji litost!

Macal ( 16. ledna 2019 08:23 )

Ano je to hnus. Žádný pes není problematický bez důvodu( je to následek výchovy majitele) a jak se také naši lidé umí k pejskům chovat se píše každou chvíli. Hnus fialovej

blackhole1 ( 16. ledna 2019 08:06 )

Bože to je je hnus Chudák pejsci....

bijecods ( 16. ledna 2019 07:11 )

Proboha,to jsou starosti o korejské psy. Zvedni zadek pisálku a běž se zeptat našich lidí co je trápí.

Zobrazit celou diskusi