Přeplněné kontejnery na tříděný odpad, na zemi kolem nich krabice, plasty i lahve od alkoholu - tak nelichotivý obrázek se naskytl obyvatelům nejedné městské části na Štědrý den. Během svátků i mezi nimi jsou přitom podle mluvčího Pražských služeb svozy zajištěny.

Díky zvýšené zátěži na separačních místech provádíme svozy tříděných složek odpadu v posíleném režimu. Nejenže jsou posíleny svozy, tzn. některé trasy se mohou jet vícekrát, ale také průběžně monitorujeme potenciálně problematická místa,“ prozradil Mana.

Svoz odpadu tedy probíhá i letos jako v předchozích letech. Na více než milion obyvatel připadá pro představu 105 svozových vozidel Pražských služeb a asi 30 dalších vozů jiných společností. „Případné komplikace se snažíme řešit obratem a dispečink aktivně komunikuje s našimi provozovnami. Například nám jeden svoz odpadu zhatila nevhodně zaparkovaná vozidla, kdy se popelářský vůz nemohl dostat ke stanovišti popelnic. K takovému místu se musí vyrazit opětovně,“ uvedl Mana jeden z možných důvodů potíží, které obyvatelé Prahy během svátků zaznamenali.

Který odpad letos vede?

U kontejnerů se začínají kupit také vánoční stromky. „Celkově je odpadu přes svátky a obecně v prosinci více, než ve zbytku roku. Situace je poměrně konzistentní již několik let. Například u papíru a skla je ten nárůst asi o 25%,“ prozradil Mana, že právě obaly od dárků a alkoholové nápoje zabírají mezi svátky nejvíce odpadu.

Video
Video se připravuje ...

Takto by to mělo vypadat Eva Fornálová

Jak se správně zbavit stromku?

A kdy je tedy vhodné zbavit se kromě krabic od dárků a lahví šampusu vánočních stromečků? Ideální je do konce února. A stejně tak je vhodné dodržovat systém „něco k černé popelnici, něco k barevným kontejnerům“.

Vyhozené Vánoční stromky totiž nepatří do nádob na směsný odpad! „V případě, že máte veřejně přístupnou popelnici nebo kontejner na směsný odpad (například na sídlišti), lze stromky volně odložit vedle nich,“ doporučuje mluvčí Pražských služeb.

Změna ale nastává, pokud nemáte popelnici volně přístupnou z ulice, jedná-li se o některé činžovní domy nebo rodinné domy. „V takovém případě prosíme o odložení vánočního stromku u nejbližšího stanoviště kontejnerů na tříděný odpad. Stromky budou sváženy v běžných svozových dnech a jejich odvoz bude probíhat po celý leden a únor,“ svěřil Mana, že během nich Pražské služby očekávají, že sesbírají okolo 300 tisíc vánočních stromečků.

Kuriozita z loňska

Ne všichni Pražané mají trpělivost vláčet se ze schodů s jehličnanem. A tak se stává, že si ušetří práci i vyhozením z okna, čímž mohou ohrozit bezpečnost na ulici před domem. Kuriózním případem z loňska tak byl stromek uvízlý v koruně stromu na Vinohradech, kde se proměnil na pouliční ozdobu po dobu čtrnácti dnů. Jak to vypadalo, objevíte v galerii článku.

Fotogalerie
9 fotografií