Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Mel Gibson: Milovaný průšvihář s bipolární poruchou, který zplodil 9 dětí

2. ledna 2019 | 06:00

Jeden z nejpopulárnějších herců současnosti oslaví zítra třiašedesát let. Vedle hraní taky úspěšně režíruje, v roce 1995 dostal právě za režii filmu Statečné srdce Oscara. Patří k nejbohatším mužům v Hollywoodu, ale taky k největším bouřlivákům, kteří šokují okolí svými aférami. Víte, co všechno má tenhle uznávaný herec na triku?

Narodil se ve Spojených státech amerických, ale když mu bylo dvanáct, rodina se přestěhovala do Austrálie. Tam taky vystudoval National Institute of Dramatic Art. Začal hrát divadlo a objevovat se ve filmech. V roce 1979 přišla jeho první velká role ve snímku Šílený Max. Postava futuristického válečníka ho proslavila. A taky jeho pronikavě modré oči. Ostatně Mel znamená v portugalštině med.

Šílený Max ho vystřelil mezi hvězdy

Následovaly další oceňované filmy jako Tim, Šílený Max 2 či Řeka. Posledně jmenovaný snímek byl čtyřikrát nominován na Oscara. V roce 1987 pak přišel trhák v podobě Smrtonosné zbraně, kde si zahrál svérázného policajta Martina Riggse. Film byl tak úspěšný, že následovala tři další pokračování.

Bodoval také jako režisér, v roce 1995 natočil historický film Statečné srdce, v něm si zahrál skotského šlechtice. Film získal pět Oscarů, a to včetně vítězství v kategoriích nejlepší film a nejlepší režie. Gibsonovi se dařilo. Na konci devadesátých let si zahrál v několika thrillerech, v roce 2000 natočil další úspěšný historický snímek Patriot. Ve stejném roce prokázal i to, že ho baví také komedie, a to ve filmu Po čem ženy touží. Zatím poslední film natočil v roce 2018: Dragged Across Concrete.

Získal si pověst bouřliváka

Osobní život vypadal dlouho jako ukázková procházka růžovým rájem. V roce 1980 si vzal za ženu zdravotní sestřičku Robyn, s ní měl celkem sedm dětí. Pak se ale v roce 2006 zbláznil do ruské hudebnice Oksany Grigorievové, ta mu porodila dceru Luciu. Následoval rozvod, na hollywoodské poměry bezkonkurenčně nejdražší. Gibson musel dát manželce půlku majetku, protože neměli předmanželskou smlouvu.

Vztah s Ruskou ale dlouho nevydržel, po roce ho obvinila z domácího násilí a výhrůžek. Nakonec se dohodli na tučném odškodnění. Pokud jde o fyzické napadání, jeho první žena se postavila za něj a uvedla, že byl vždycky milující otec a nikdy ji neuhodil. Ovládat se ale moc neumí, několikrát vybuchl a vynadal třeba policistům, kteří ho zastavili za rychlou jízdu, jednou dokonce napadl fotografku – bouchl ji do zad, plival na ni, a ještě jí vynadal. Důvodem může být bipolární afektivní porucha, kterou trpí.

Hlídá ho třetí žena

On sám své "šílenství" komentoval několikrát slovy, že se ho snaží udržet pod kontrolou, ale není to snadné. Teď mu v tom pomáhá jeho třetí žena – o pětatřicet let mladší scenáristka Rosalind Ross. Ta se zřejmě jeho cholerického chování nebojí a stojí pevně po jeho boku. Dokonce si spolu pořídili jeho v pořadí deváté dítě – syna Larse Gerarda. Přestože má image bouřliváka, většina herců je štěstím bez sebe, když s ním můžou točit. Je prý skvělý a věrný kamarád.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

 

Autor: aši