Děj pohádkového příběhu o Honzovi a jeho milé Markýtce vznikal nejen na telčském zámku, ale i na náměstí, které ve své původní podobě filmařům příliš nevyhovovalo: bylo totiž až moc otevřené, díky čemuž bylo vidět přímo na vstupní bránu zámku. A to se pro scénu boje s drakem vůbec nehodilo!

Režisér se proto rozhodl přehradit ho dvěma novými domy tak, aby byl zámek oku kamery naprosto schovaný. Vyrobil tedy dvě dokonalé repliky renesančních domů, které ale měly jen přední stranu. Více pro natáčení ostatně ani nepotřebovaly. Kdo by je ovšem obešel zezadu, viděl by jen masivní dřevěné podpěry…

Iluze byla údajně tak dokonalá, že si makety fotili nejen turisté, ale i obyvatelé města a širokého okolí! „Jeden z místních mi dokonce prozradil, že zahraniční turisté pak dokonce ťukali na další domy, jestli nejsou také jen makety,“ přiznal pro Aha! se smíchem režisér.

Drak Bucifal se pak kompletně vytvořil počítačově, a tak musel představitel Honzy Miroslav Šimůnek (40) celý den zápasit s neviditelnou příšerou, a při tom stát na nákladním autě překrytém speciální látkou kvůli následnému doklíčování draka v postprodukci.

Jenže právě s podobou draka byl problém. Trikaři totiž dlouho přemýšleli, jak by měl vlastně vypadat a jakou by měl mít strukturu. Až Boris Masník (67), trikový výtvarník a supervizor filmových efektů, jednoho dne přišel do kuchyně, kde manželka chystala kapustové karbanátky, a najednou věděl: takhle bude vypadat povrch draka. Pro jeho bříško se pro změnu nechal inspirovat palačinkou.

Na natáčení Troška jen tak nezapomene ani kvůli problémům s povětrnostními podmínkami. „Červencové počasí nám nepřálo, zdrželo natáčení asi o čtrnáct dní, což jsme horko těžko doháněli ve střižně,“ zavzpomínal režisér. Jeho pohádka ovšem měla tak velký úspěch, že za dva roky vzniknul i druhý díl, ve kterém si roli Lucifera zahrál sám božský Karel Gott (79).

Pohádku Z pekla štěstí letos na Vánoce uvidíme v pondělí 24. prosince od 12,15 hodin na Nově.
Druhý díl pak následujícího dne, tedy v úterý 25. prosince taktéž ve 12,15 na Nově.

Video
Video se připravuje ...

Král pohádek a komedií Zdeněk Troška: Vánoce nemám rád! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
21 fotografií