Dejte sbohem nafouklému břichu po svátcích. Tenhle detox zabere!

  • Dejte sbohem nafouklému břichu po svátcích. Tenhle detox zabere!
    27. prosince  2021 
     06:00

    Několikadenní nálož jídla vašemu zažívání dala pěkně zabrat. Pocit nafouklého bříška, oteklé tváře a vyšší váha jsou toho důkazem. Jak se co nejrychleji vrátit do původní formy? Naordinujte si zdravý detox v podobě lehkých jídel, pohybu a několika dalších tipů, díky kterým se budete už po dvou dnech cítit báječně! Na silvestra tak bez problému vklouznete do upnutých šatů a začátek nového roku oslavíte s dobrým pocitem.

    Během krátké doby se nestihnete zbavit tuku, který jste během svátků nabrali, ale váha vám určitě klesne. Nejenže se vám pročistí střeva, ale také se velice rychle odvodníte.

  • Podpořte pitný režim!

    Autor: istock.com

    Stejně jako špinavé nádobí, tak i své tělo nejlépe pročistíte vodou. Navážou se na ni toxiny, kterými jste v podobě nezdravého jídla a alkoholu tělo zanesli, a podpoříte vylučovací i trávicí systém. 

    Do vody přidejte i vymačkaný citron, kterým podpoříte trávení, organismus účinně odkyselíte a pročistíte játra. Vodu pijte vlažnou nebo teplou, a to mezi každými dvěma jídly. Lahev vody mějte neustále po ruce! Nestane se vám pak, že se na několik hodin zapomenete napít.

    Vodu můžete prokládat i čisticími bylinnými čaji. Ty působí jako přírodní diuretika, avšak je nezbytné je doplňovat vodou, aby tělo naopak tekutiny nezadržovalo. 

  • Suplementujte probiotika

    Autor: istock.com

    Probiotika napomáhají trávení a srovnávají množství mikroflóry ve střevech. Jedná se o živé bakterie, které naleznete v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, jogurtová mléka a kefíry, v kvašené zelenině a kvasnicích. 

    Zatímco ke svačině si můžete dát jogurt, na oběd nezapomeňte použít zelí, červenou řepu nebo např. kyselou okurku. Probiotika však můžete i suplementovat, a to v tabletkové variantě, kterou seženete v každé lékárně. 

  • Jídelníček bohatý na zeleninu

    Autor: istock.com

    Jedním ze zásadních kroků je zcela vyřadit z jídelníčku sváteční jídla, jako jsou cukroví a slané pochutiny. Alespoň první tři dny si připravujte saláty plné zeleniny. Jelikož je venku chladno, můžete sáhnout po tepelně zpracované zelenině. Upečte si řepu, batáty, papriky a cuketu.

    Vedle salátů si můžete uvařit i polévku, která je nízkokalorická, ale díky obsahu vlákniny v zelenině a luštěninách vás zasytí. Z krémových polévek vyzkoušejte mrkvovo-batátový, rajčatový, dýňový nebo hráškový krém.

  • Antioxidant v každém jídle

    Autor: istock.com

    Účinnost detoxu podpoříte také příjmem antioxidantů, které omezují proces oxidace v organismu, a přispívají tak k ochraně imunitního systému. Naleznete je převážně v lesním ovoci, jako jsou maliny, jahody, borůvky a brusinky, dále v jablkách, citrusech, ale i v avokádu. 

    Na antioxidanty je bohatá také zelenina. Preferujte druhy, jako jsou brokolice, kapusta, listová zelenina, špenát, červená řepa, česnek a další. Nezapomínejte ale ani na bylinky. Uvařte si mátový čaj a jídla ochucujte rozmarýnem, šalvějí, tymiánem nebo oreganem. 

  • Omezte sůl

    Autor: istock.com

    K zavodnění u vás došlo i v důsledku nadbytku soli. Přece jen – bramborový salát, řízky a uzeniny jí obsahují vysoké množství. Vyhněte se proto přirozeně slaným jídlům, jako jsou např. sýry. 

    Jídlo solte v omezeném množství, ale určitě se soli úplně nevyhýbejte. Obsahuje totiž minerály a stopové prvky, které působí jako antioxidanty a dodávají tělu energii. Vybírejte však pouze krystalickou himálajskou sůl, která je pro tělo nejvhodnější.

  • Vypoťte se na kardiu

    Autor: istock.com

    Účinným prostředkem pro odvodnění a zároveň i hubnutí je pohyb. Po svátcích se však nehrňte hned mezi činky, ale zvolte cvičení se střední intenzitou, které vám pomůže s trávením. Vypotíte i nadbytečnou vodu. 

    Pokud se odhodláte jít do posilovny, zůstaňte tentokrát jen v kardio zóně. Můžete začít rychlou chůzí na trenažéru a pokračovat dvaceti minutami na rotopedu nebo orbitreku. Intenzitu postupně zvyšujte, aby si tělo na zátěž stačilo zvyknout.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji