Co všechno by udělaly jinak, kdyby mohly? Tohle říkají matky velkých dětí!

  • Co všechno by udělaly jinak, kdyby mohly? Tohle říkají matky velkých dětí!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    28. prosince  2018 
     06:00

    Nevím, jak vy, ale do mateřství jsem vstupovala s velkým odhodláním dělat všechno nejlíp, jak jen dovedu. Tři kluci mi dali zabrat, dnes jsou dva už dospělí, jeden je v pubertě. A musím přiznat, že některé věci bych rozhodně dělala jinak. Podobně jako tyhle mámy z internetu. Co všechno by udělaly jinak?

    Jaké byly vaše představy o tom, jak budete vychovávat své děti? Změnily se po mnoha letech, nebo jste spokojena s tím, co jste si předsevzala? Některé věci bychom ale možná udělaly jinak. Co myslíte?

     

  • Víc bych se zapojila do aktivit s dětmi

    Autor: iStock

    Když se mé děti dívaly na televizi nebo si hrály nějakou hru, já jsem většinou využila čas tak, že jsem vařila, prala, žehlila a kdoví co ještě. Teď bych to dělala jinak. Vykašlala bych se na ty všechny aktivity kolem a připojila bych se k dětem. Lehla bych si s nimi na zem a blbla s nimi, dívala se s nimi na filmy a smála se jako ony, hrála bych s nimi deskové hry a užívala si ten čas, který s nimi můžu být. Proč? Protože teprve teď si pořádně uvědomuju, že dětství je zábavné a že jednou skončí. (Alena, 50 let)

     

  • Nekupovala bych tolik hraček

    Autor: iStock

     

    Moje děti měly neuvěřitelné množství hraček a všech moderních vymožeností. Kdybych mohla, tak bych udělala pořádek právě v tomhle. Žádné drahé hračky a nesmysly, kterými přetékaly skříně a šuplíky, ale jedna velká papírová krabice, ponožky, hrnce a dřevěné vařečky. Přísahám, že děti by byly stejně šťastné a spokojené, a možná i desetkrát kreativnější než s těmi drahými hračkami. (Milena, 48 let)

  • Nebrala bych všechno tak vážně

    Autor: iStock

     

    Jako mladá máma jsem strávila spoustu času neustálým opravováním a hlídáním svých dětí. Pořád jsem jim byla za zadkem. Teď, když jsem starší, jsem se zklidnila a uvědomila jsem si, že je přece úplně jedno, jestli mají špinavý zadek od hlíny a trávy, a že mnohem důležitější je brát život s nadhledem. Lekce, ke které jsem ale došla díky životním zkušenostem a přešlapům. Více bych se smála, méně nadávala a kritizovala. (Jana, 45 let)

     

  • Vykašlala bych se na vědu a řídila se intuicí

    Autor: iStock

     

    Když jsem byla mladá máma, byla jsem dost nervózní z toho, co by se tak asi mohlo stát. Takže jsem pořád dokola četla nějaké nové odborné knihy, googlovala na internetu odborné články, sledovala výzkumy a statistiky, hlídala každý vývojový mezník dítěte – proč? Tím jsem byla posedlá a doslova šílená. Ne, teď bych poslouchala intuici, přeskočila všechny statistiky a naslouchala sama sobě, a dokonce i své matce. (Iva, 51 let)

     

  • Neřešila bych nepořádek a víc bych myslela na sebe

    Autor: istock

     

    Před patnácti lety jsem chtěla zvládnout všechno. Být dokonalá matka a dokonalá hospodyně. Takže jsem lítala jako pometlo, aby bylo pořád naklizeno. Ne, ne, ne! Dnes bych se na to vykašlala a čas, který bych měla k dispozici, bych strávila raději s manželem nebo přáteli. Poprvé v životě mi došlo, že se nemusím snažit být dokonalá, zodpovědná a vysoce produktivní. Neříkám, že by se náš byt změnil na skládku ani že bych zanedbávala děti, ale dopřála bych si i společenský život. Je důležité aspoň na chvíli přestat být matkou. (Erika, 47 let)

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku