Proč a jak děti učit vděčnosti? Teď o svátcích máte jedinečnou příležitost!

  • Proč a jak děti učit vděčnosti? Teď o svátcích máte jedinečnou příležitost!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    26. prosince  2018 
     06:00

    Vánoční svátky bývají někdy hektické, takže nezbývá čas na takové věci, jako jsou projevy vděčnosti. Ale ten čas byste najít měli. Učte své děti, že je důležité být vděčný. Za všechno – od ctění rodinných tradic až po drobnosti. Jak dětem vštěpovat vděčnost? Zkuste to takhle!

     

    Vděčnost je velké téma. Ani někteří dospělí neumí vděčnost vyjádřit. Proto je nutné učit tuhle vlastnost děti od malička. Být vděčným i za maličkost je skvělá věc. V britských školách například žáci na konci týdne vyjmenovávají pět věcí, za které byli ten týden vděčni. Zkuste vděčnosti učit i své děti. Vyplatí se to.

     

     

  • Vytvořte vděčné domácí prostředí

    Autor: istock

     

    Diskutujte s dětmi o tom, co je to vděčnost a co znamená být vděčný. Najděte přirozené způsoby, jak to propojit s rodinným životem, ať už jde o přestávku před jídlem nebo o závěr každého dne. Povzbuzujte děti, aby přemýšlely o tom, proč by měly být každý den za něco vděčné – ať už je to slunce na obloze, chundelatý pes nebo účast na školní besídce.

     

  • Vypněte telefony a buďte spolu jako rodina u jídelního stolu

    Autor: istock

     

    Zkuste to, aspoň jednou za den. Během svátků je to snazší, tak si to prodlužte. Je přece nádherné sedět společně u stolu, povídat si a smát se. Nebo se i hádat, to je jedno. Důležitá je sounáležitost. Vždy se snažte najít něco, za co byste mohli být vděční. Vždycky ale můžete říct: „Děkuji za to, že jsme spolu.“

  • Dívejte se na filmy, které inspirují k vděčnosti

    Autor: iStock

     

    Televizní filmy, zvláště ty se silným příběhem, mají na děti velký vliv. Využijte společný čas, abyste učili děti, že by si měly být vědomé dobrých věcí a být za ně vděčné. Odměnou může být čas na vrácení laskavosti.

     

  • Čtěte si spolu, hrajte dohromady hry

    Autor: istock

     

    Společné čtení nebo hraní her je nejen zábavné, ale taky učí děti, že spolu se to lépe táhne. I hraní videoher, pokud je budete hrát společně, podporuje týmovou práci, učí řešit problémy a taky vede děti k vytrvalosti. To jsou všechny atributy, které děti potřebují nasávat.

  • Vyjadřujte vděčnost nahlas

    Autor: istock

     

    Nestyďte se a řekněte nahlas před dětmi, za co jste vděční. Můžete si z toho udělat rodinný rituál nebo si můžete rodinné vděčnosti zapisovat. Je to super zvyk.

     

  • Čtěte inspirativní příběhy

     

    Autor: iStock

    Seznamujte děti s příběhy lidí, kteří si zaslouží vděčnost za něco, co udělali. Diskutujte o nich, hledejte důvody proč. Existují historické knihy a příběhy o sociální spravedlnosti, zármutku i knihy, které budou děti inspirovat.

  • Procházejte se vzpomínkami

    Autor: iStock

     

    Buďte vděční za to, co jste spolu prožili. Vzpomínky jsou vzácné, vzácnější než cokoli, co se dá koupit za peníze. Prohlížejte si fotografie v počítači nebo fotky prarodičů ve starých albech. I jedna jediná jiskřička vzpomínek může rozjasnit temný den.

     

  • Zaměřujte se na pozitivní věci

    Autor: iStock

     

    Dokonce i uprostřed strašidelných zpráv, které se objevují na internetu každou sekundu po celém světě, pořád se děje něco báječného. Vyvažujte smutné věci těmi pozitivními. Věřte tomu, najdete jich spoustu.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku