Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V těchto zaměstnáních páchají lidé nejčastěji sebevraždy! Je mezi nimi i vaše?

13. prosince 2018 | 06:00

Americká vláda zveřejnila novou zprávu týkající se psychických onemocnění. Mimo jiné se v ní uvádí, že větší míra sebevražd byla zaznamenána u mužů pracujících v těžkém průmyslu či stavebnictví. Pro obě pohlaví jsou pak rizikové profese související s oblastí umění, zábavy, designu, sportu a médií.

Zpráva rovněž informuje, že v letech 2000 až 2016 se počet sebevražd u lidí v produktivním věku zvýšil o 34 procent. Uvedená statistika pochází z analýzy 22 tisíc lidí ze 17 států USA. Zkoumaní byli ve věku 16 až 64 let a v letech 2012 a 2015 spáchali sebevraždu. Odborníci z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zemřelé rozdělili do 22 skupin podle povolání, ve kterých pracovali.

Těžký průmysl, ale i design, média a sport

A co z jednotlivých dat vyplývá? V letech 2012 a 2015 byla největší míra sebevražd u mužů pracujících ve stavebnictví. V roce 2012 to bylo 43 procent a v roce 2015 53 procent. V roce 2015 pak pocházela druhá největší míra sebevražd u mužského pohlaví z oblasti umění, designu, zábavy, sportu a umění. Na třetím místě pak skončila různá instalatérská a řemeslnická povolání.

U žen ve sledovaném období páchaly sebevraždu nejvíce ty, které pracovaly na pozicích souvisejících s uměním, designem, zábavou, sportem a médii. Na předních místech se také objevovaly ženy pracující ve zdravotnictví a v technických profesích. Na život si ve větší míře sáhly servírky, pokojské či barmanky. Naopak nejnižší míra sebevražd se objevila u mužů a žen zaměstnaných v oblasti vzdělávání.

Ve své zprávě poukazují pracovníci CDC i na to, že výše uvedená pracoviště jsou velmi důležitým, ale dodnes ne zcela sledovaným aspektem, který jedince může dovést až k tomu, že si sáhne na život. Proto by podle nich bylo dobré se touto sférou více zabývat a ve firmách zaměstnávajících lidi na uvedených pozicích je potřeba se těmto pracovníkům více věnovat a být k nim empatičtější.

Více informací se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...