Nemůžete zhubnout? Možná jste emocionální jedlík. Takhle to poznáte!

  • Nemůžete zhubnout? Možná jste emocionální jedlík. Takhle to poznáte!
    9. prosince  2018 
     06:00

    Hledáte útěchu a potěšení v jídle a jíte i tehdy, když nemáte hlad? Pak jste emocionální jedlíci. Emoční jedení je problém, který se týká spousty lidí. Podle statistik s ním bojuje téměř padesát procent dospělých. Pokud k nim patříte, pak jen těžko zhubnete. Někdy ale lidé ani netuší, že patří k emočním jedlíkům. Tyhle znaky to o vás prozradí!

    Emoční hlad přichází náhle a zastihne vás naprosto nepřipravené a velmi silně. Nemůžete mu odolat. Na rozdíl od fyzického hladu je ten emoční naléhavý a doslova nutkavý. Při emočním hladu obvykle toužíte po sladkostech nebo tučných jídlech, která vám dopřejí rychlý pocit uspokojení. Dost lidí ale ani netuší, že patří k emocionálním jedlíkům. Tyhle signály vás o tom přesvědčí. Jejich reflexe je také první krok k tomu, jak si problém dobře uvědomit a začít na sobě pracovat.

  • Nevzpomínáte si, kdy jste naposledy cítili fyzický hlad

    Autor: iStock

     

    Emoční jedlíci jedí, kdykoli je posedne touha, nejedí, protože mají skutečný hlad. Nekručí jim v břiše a necítí fyzický hlad. Většinou si ani nevzpomenou, kdy naposledy jedli ve chvíli, kdy měli skutečný hlad. Není možné zhubnout, když nejprve neuzdravíte své emocionální stravování. Lidské tělo nepotřebuje palivo, když je nádrž plná.

     

  • Vaše první myšlenka v jakékoli situaci směřuje k jídlu

    Autor: iStock

     

    Zažijete nějakou nepohodlnou situaci v životě nebo nějaký druh konfliktu a vaše první myšlenka zní: „Kde je jídlo?“ Pak je to jasné, jste emoční jedlík. Ať už podvědomě jíte, abyste se snažili vyhnout nepříjemným emocím, nebo jíte s vědomou snahou cítit se psychicky lépe, je to běžný příznak problému s emočním jedením. Bohužel problém je v tom, že jídlem nepříjemné pocity neodstraníte, ve skutečnosti je „přecpete“ potravou a objeví se znova. A s nimi i nadváha či obezita.

  • Cítíte úzkost, když nejste plní

    Autor: iStock

     

    Míváte často silné a úzkostné pocity, že budete mít hlad, takže raději nepřetržitě jíte? Dokonce i před spaním? Pak je to znamení, že jste emoční jedlík. Zkuste se naučit jiné způsoby, jak uklidnit úzkost, třeba hluboké dýchání. Nebo je řešením třeba třicetiminutová procházka venku.

     

  • Jíte i ve chvíli, když jste šťastní

    Autor: iStock

     

    Mnozí emoční jedlíci jedí nejen ve chvílích, kdy jsou smutní nebo nešťastní, ale i v okamžiku, kdy jsou nadmíru spokojení. Je nutné tohle odhalit, abyste se zbavili emočního jedení a ovládli své emoce. Najděte jiný způsob, jak nakrmit své pocity. Pokud nemáte vědomou kontrolu nad svými stravovacími návyky, nepodaří se vám zhubnout. Jakmile najdete spouštěč emočního přejídání, bude to velký krok vpřed. Zavolejte někomu a popovídejte si, jděte ven, uvařte si čaj nebo dělejte něco, co vás baví.

  • Jídlo je nejdůležitější činnost ve vašem životě

    Autor: iStock

     

    Jestli považujete jídlo za číslo jedna a nejlepší zábavu ve svém životě, nejíte z důvodu fyzického hladu, ale emočního. Jde o velmi častý společný problém lidí, kteří se potýkají s nadváhou či obezitou. Někdy v minulosti se něco stalo a tehdy své bolesti a traumata vyvažovali jídlem, z něhož si udělali největší radost a potěšení. Dokud jídlo zůstane vaším číslem jedna, emočního jedení se nezbavíte a nikdy nezhubnete. Čeho se bojíte? Proč se obáváte vypustit jediný a největší požitek ze svého života? Bojíte se, že přijde deprese nebo beznaděj? Vystupte z emocionální pasti a začněte pomalu, třeba si vzpomeňte, co jste dělali jako dítě, když jste se chtěli bavit.

     

  • Cítíte paniku při pomyšlení na to, že byste měli změnit stravovací návyky

    Autor: iStock

     

    Důvod, proč téměř sto procent emocionálních jedlíků touží přestat s emočním přejídáním, je ten, že chtějí zhubnout. Tito lidé si uvědomují, že jsou emoční jedlíci, ale bojí se zároveň toho, že by museli udělat velké změny ve stravovacích návycích, aby skutečně zhubli. Jakmile o tom začnou přemýšlet, vyděsí se a zachvátí je panika, a vlastně ani nevědí proč. Pouhá myšlenka na změny je posouvá zpátky a ve skutečnosti je ještě pohání v konzumaci většího množství jídla.

  • Jakmile začnete s dietou, vždy se dostanete do zpětného bodu

    Autor: iStock

     

    Kolikrát jste už začali prvního s dietou – a vydržela vám pár dní nebo i týdnů, možná i měsíc, ale pak najednou konec a opět jste se dostali na začátek? Bod, kdy se zaseknete a nemůžete vydržet ty nepříjemné pocity, protože jste ještě pořádně nevyléčili kořeny svého emočního jedení. Skončíte zase v kuchyni před ledničkou a sníte všechno, na co natrefíte, dokonce zkonzumujete i polozmrzlé potraviny z mrazáku.

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji