Muž hasičům řekl, že zaměstnanec firmy, řidič nákladního vozidla, které se nachází ve městě Brignais nedaleko Lyonu, má vážné zdravotní problémy. Bolí jej silně na hrudi a necítí jednu paži. Volající současně poskytl údaje o přesné poloze řidiče a jeho mobilní telefonní číslo,“ potvrdil netradiční zásah mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

V rámci mezinárodního tísňového volání 112 ale neexistuje přímý kontakt na operační středisko hasičů či jiných záchranných složek pro Francii. Moravskoslezští hasiči se proto pokoušeli zkontaktovat s českým velvyslanectvím ve Francii.

„V tuto brzkou ranní hodinu telefon v Paříži ale nikdo nezvedal. Proto vzápětí informovali o události generální ředitelství Hasičského záchranného sboru,“ pokračoval Kůdela.

To prostřednictvím Ministerstva zahraničí ČR probudilo pracovníky velvyslanectví ČR ve Francii. „Ti pak zařídili vyslání sanitky pro českého řidiče v bolestech,“ doplnil mluvčí. Na životě ohrožený řidič byl v nemocnici ani ne za hodinu od nahlášení celé situace ostravským hasičům!

Kříž za záchranu

Není to první takový počin ostravských hasičských operátorů. Takřka přesně před rokem pomáhali u podobné situace řidiče kamionu ve Švýcarsku. „Dohledali nonstop pohotovostní číslo na českou ambasádu v Bernu a podařilo se jim dovolat se zástupkyni českého velvyslanectví,“ zavzpomínal Kůdela.

I zde se podařilo řidiče předat v čas do rukou švýcarských lékařů. Za to byli letos tři příslušníci HZS Moravskoslezského kraje oceněni Zlatým záchranářským křížem.

VIDEO: Hasiči při zásahu v hořícím hotelu v centru Prahy letos v lednu evakuovali celkem 34 lidí.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči při zásahu v hořícím hotelu v centru Prahy evakuovali celkem 34 lidí. Hasiči Praha