Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rio se 14 dnů před svatbou zabil při pádu boeingu, snoubenka mu splnila tohle poslední přání

Autor: Darina Jíchová - 
14. listopadu 2018
19:30

Rio Nanda Pratama byl jedním z pasažérů osudného letu JT 610 společnosti Lion Air, který se i se 189 lidmi na palubě zřítil koncem října do Jávského moře. Pád Boeingu 737 nikdo nepřežil. Pratama měl krátce před svatbou, jeho snoubenka Intan Syariová se mu rozhodla splnit poslední přání a nechala se vyfotit ve svatebních šatech, napsala stanice BBC.

Ke svatbě mladého páru mělo dojít v neděli 11. listopadu, místo radostné události ale v posledních týdnech Syariová chystala pohřeb. Její snoubenec zemřel při pádu letadla, které se v pondělí 29. října vydalo z Jakarty na Sumatru, 13 minut po svém startu ale spadlo do moře. Pratama byl v Jakartě kvůli příspěvku na lékařské konferenci.

Intan Syariová čekala na zprávy o svém snoubenci na letišti v Jakartě. Intan Syariová čekala na zprávy o svém snoubenci na letišti v Jakartě. | reprofoto/twitter

Rodiny obětí se sjely na letiště do Jakarty, mnoho dní se držely naděje, že budou nalezeni přeživší. Úřady ale nakonec potvrdily, že nehodu nikdo nepřežil. Záchranáři z moře postupně vytahovali trosky letadla, osobní věci obětí a části jejich těl. Náraz na hladinu moře těla zcela roztrhal. Před pozůstalými bylo další čekání – tentokrát na identifikaci jejich blízkých a vydání ostatků pro pohřeb.

„Kdybych to nestihl, hodně se foť!“

„Prožívám naprosté utrpení, svůj zármutek nejsem schopná vyjádřit slovy. Nicméně… Rozhodla jsem se splnit poslední přání svého milovaného,“ uvedla Syariová na svém Instagramu. „Těsně před odletem na Sumatru jsme spolu vtipkovali. Poslední, co mi řekl, bylo: kdybych náhodou nestihl svatbu, hodně se foť,“ dodala.

Na sociální síti následně sdílela snímky ve svatebních šatech, které si pro plánovanou svatbu nechala ušít. „Znali jsme se 13 let, Rio byl moje první láska. Snažím se být silná, jak to vždycky chtěl,“ napsala Syariová pod fotky. „Kdybych to náhodou nestihl, obleč si svatební šaty, které jsme spolu vybrali, nech se namalovat a vem si bílé růže a hodně se foť. Fotky mi pak pošli,“ sdělil jí Pratama během jejich posledního hovoru.

Intan Syariová splnila poslední přání svého snoubence Ria Nandy Pratamy, který zemřel při leteckém neštěstí společnosti Lion Air, a nechala se vyfotit ve svatebních šatech. Intan Syariová splnila poslední přání svého snoubence Ria Nandy Pratamy, který zemřel při leteckém neštěstí společnosti Lion Air, a nechala se vyfotit ve svatebních šatech. | reprofoto/instagram

Po příčině nehody se pátrá

Příčina neštěstí se stále vyšetřuje, data z černé skříňky ale odhalila, že Boeing 737 měl rozbitý ukazatel rychlosti. Již během čtyř předchozích letů měl stroj problém s kolísáním výšky a rychlosti, stejné potíže radar zachytil i před jeho zřícením.

Celková analýza informací z nalezené černé skřínky může podle odborníků trvat několik měsíců, zatím nic nenasvědčuje, že šlo o chybu nebo úmysl pilota, vyloučena byla i exploze. Úřady upozornily, že stále nebyl objeven hlasový záznamník hovorů z kokpitu, tzv. druhá černá skříňka, která by práci vyšetřovatelů usnadnila.

Nebyla identifikovaná ani polovina obětí

Identifikováno bylo zatím 79 obětí nehody, proběhly také už první pohřby. Celkem si nehoda vyžádala 190 mrtvých včetně 1 dítěte a 2 miminek, 190. obětí se stal potápěč, který zemřel při pátracích akcích.

 

Zobrazit celou diskusi