Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

František (†35) šel pro dřevo, živý se už z lesa nevrátil: Udělal hloupou chybu

František (†35) šel pro dřevo, živý se už z lesa nevrátil: Udělal hloupou chybu (ilustrační foto).
František (†35) šel pro dřevo, živý se už z lesa nevrátil: Udělal hloupou chybu (ilustrační foto).  (Autor: David Malík)
Autor: shp - 
14. listopadu 2018
18:00

Jeden z posledních kysuckých vozků František (†35) se v pátek vydal do lesa v Olešné svézt dřevo. Stalo se mu to však osudným. Z hvozdu se již živý nevrátil. Jeho mrtvolu našli mezi stromy.

František se živil jako vozka řídící povoz s těžkým nákladem. Jde o práci, kterou v jejich rodině vykonávaly generace předků a vyžaduje nejenom fyzickou zdatnost, ale i srdce, které bije pro les a pro koně. To Františkovo však bohužel dobilo velmi nečekaně. Vozkovi se stala osudnou těžba v pátek po poledni. Rozhodl se totiž, že pro dřevo půjde sám. Neštěstí nedokážou jeho nejbližší pochopit.

Věděl, že do lesa nikdy nemůže jít svážet dřevo sám, v pátek však toto rozhodnutí udělal, je to smutné,“ řekl jeho kamarád Miro Novému Času. Zkušený povozník, který během života vystřídal 20 koní, se vydal na těžbu nečekaně.

V pátek vpodvečer ho našli zavaleného pod stromy. Byl již mrtvý. „Měla jsem ho ráda jako otce. Učil mě, jak mám chodit přes cestu i jak mám chodit přes les a jak si mám dávat pozor i na obyčejnou větev, protože i větev může člověka zabít,“ pláče Františkova neteř Nikola.

V pátek jsem ho chtěla překvapit a šla jsem i s mojí dcerkou k babičce, kde jsem na něj chtěla počkat, než se vrátí z lesa. Už se však nevrátil,“ dodala smutně. Přivolaní hasiči našli v lese pod stromy jen nehybné tělo. Františkovi již nebylo pomoci.

Případ policie eviduje jako podezření z trestného činu usmrcení,“ informovala žilinská krajská policejní mluvčí Jana Balogová. Neteř Nikola mluví o tom, jak ho děti zbožňovaly. Všechny na konících Mišovi a Pejovi rád povozil a dovolil jim pohladit je.

Rodina se z tragédie nedokáže vzpamatovat. Všichni si ho pamatují jako zodpovědného a pečlivého muže. „Miluji tuto práci, odmala s tažnými koňmi vyrůstám a mám k nim vztah,“ řekl jen rok před tragédií místním novinám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání