Vše, co jste nevěděli o stromech. A bude vás to bavit!

Kniha je plná dokonale přesných ilustrací
Foto: Slovart
Sdílej na facebooku
11. listopadu  2018 
 19:19

Až dočtete tuhle knihu, už se na stromy nikdy nebudete dívat stejně jako dříve. Protože toho o nich budete hodně vědět. Troufáme si říci, že ačkoli je tahle kniha určena zejména dětem, spousta toho, co se v ní píše, bude nová a zajímavá i pro dospělé. 

Přiznávám se, že kdybych se měla pro knihu rozhodovat jen podle obálky, váhala bych. Strom s obličejem ve mně vzbudil trochu obavy, že kniha bude stromy personifikovat a dávat jim lidské vlastnosti, což nás doma moc nebaví. 

Ale nic takového se neděje. Naopak, kniha Stromy je doslova nabitá informaci podanými v mimořádně přístupné kombinaci textu a ilustrací, takže si ji můžete prohlížet jako encyklopedii nebo prostě číst kapitolu za kapitolou. Dojde i na legendy spojené se stromy nebo stromové bytosti, ale s odkazy na historické a geografické souvislosti, žádný mluvicí dub z vašeho lesa. 

Velkoformátová kniha původně polské provenience -  vytvořili ji ilustrátor Piotr Socha a autor textů Wojciech Grajkowski - se řadí k dalším povedeným titulům, které do jisté míry čerpají z estetiky starých přírodopisných kabinetů. Mám na mysli například krásné a výpravné knihy Botanicum nebo Animalium. 

Stromy
Stromy
Autor: Slovart
Stromy jsou ale ve srovnání s nimi pestřejší, pokud jde o obsah. Nedrží se přísně jen druhové taxonomie, nepopisují jen stromy a jejich vlastnosti, ale ukazují také třeba to, kdo ve stromech žije, kdo se jimi živí nebo co všechno se dá vyrábět ze dřeva. Proto tu najdete třeba kapitolu věnovanou dopravním prostředkům, nebo další o domcích vysoko ve větvích. 

Pojem strom života už jste nejspíše slyšeli, ale co vaše děti? Ze společného čtení tak může být zajímavÁ rozprava o rodokomenu vaší rodiny. 

Stromy a nuda? Už nikdy! 

Dočtete se také, co je to strom života, strom lidožroutů a uvidíte, jak vypadal posvátný fíkovník. Skoro na vlastní oči spatříte nejstarší, nejvyšší a nejtlustší strom, dozvíte se, jak zvířata přispívají k šíření semen stromů, co stromy poškozuje a co jim naopak prospívá a ještě mnoho dalšího. 

Pokud snad patříte k těm, které na přírodě víc baví zvířata, protože je s nimi větší zábava, Stromy to mohou změnit. Pro jak staré děti se kniha dá doporučit? Na společné čtení s rodiči klidně už těm šestiletým a i s těmi mladšími si můžete přinejmenším prohlížet obrázkové dvoustrany a číst popisky k nim. Každá z nich je svébytným uměleckým dílem. 

Takhle kniha vypadá - zde španělské vydání, ale grafická podoba je stejná

Před stromy přišly Včely 

Včely
Včely
Autor: Slovart
Autorská dvojice Piotr Socha a Wojciech Grajkowski za sebou už má jeden dětský bestseller, který rovněž vyšel v češtině  - knihu Včely

Ukázala zblízka nejen to, jak vypadají, ale také pozvala čtenáře do jejich domova a ukázala jejich chování a zvyky. Ukázala také práci včelaře, vzala čtenáře s úly autem do mandloňového sadu a vysvětlila jim, jaké jsou rozdíly mezi různými druhy medu. Pokud ji doma máte a líbí se vám, Stromy se vám budou líbit stejně. 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku