Vinaři slibují jeden z nejkvalitnějších ročníků vína. Přispělo k tomu především teplé a slunné počasí, které ovlivnilo zrání hroznů. „Díky průběhu počasí v letošním roce mohli vinaři sklízet hrozny odrůd pro svatomartinská vína mnohem dříve. Lidé se tak mohou těšit na vyzrálejší vína, která však neztrácejí svou typickou svěžest. Chuť je příjemně ovocitá a u červených vín se můžeme těšit i na výraznější barvu,“ vysvětluje Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

„To, že svatomartinská a mladá vína mají letos více času ležet v lahvi, je vždy jen k prospěchu kvality,“ potvrzuje František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

Vypijte je hned

„Svatomartinská vína v žádném případě nejsou určena k archivaci. Spojení se svátkem svatého Martina má svůj význam. Vína otevřená v tento den už stihla získat svůj charakter, zároveň si stále zachovávají mladost a svěžest. Měla by být vypita ideálně do konce roku, nejpozději však do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet,“ radí Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů.

Vína bude dost!

Mladé svatomartinské víno je první ochutnávkou nové úrody. První lahve letošního svatomartinského vína se slavnostně otevřou v neděli 11. 11. v 11 hodin. Podle odhadů letos na trh zamíří přes 2 210 000 lahví svatomartinských vín.

Kde se objevilo poprve?

Pod značkou svatomartinské se mladá vína nabízejí od roku 2005, tradice ale sahá až na dvůr císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila poddaným u sedláků služba, vyrovnávaly se smlouvy, hodovalo se a dojednávala se služba pro rok následující. Vše bylo završeno přípitkem mladým vínem.

Každé mladé víno není svatomartinské

Svatomartinské víno zdaleka není každé mladé víno. Označení svatomartinská nesou jen česká a moravská vína, která úspěšně projdou kontrolou nezávislé komise. Ta hodnotí, jestli chuť, vůně a barva vína odpovídají požadavkům.

S  ochutnáváním neváhejte!

Vína otevřená na svatého Martina už stihla získat svůj charakter, zároveň si stále zachovávají mladost a svěžest. Svatomartinská vína v žádném případě nejsou určena k archivaci. Měla by být vypita ideálně do konce roku, nejpozději však do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet.

 Bílé a růžové vychlaďte

Svatomartinské skladujte při teplotě do 18 stupňů Celsia a v přítmí. Bílá a růžová vína je vhodné podávat při teplotě 5 – 7 stupňů Celsia, červená v rozmezí 10 –12 stupňů.

K čemu ho pít?

Mladá vína se nemusí pít jen ke svatomartinské huse. „Svatomartinská vína jsou díky své svěžesti vhodná ke snoubení se širokou škálou pokrmů od lehkých předkrmů a salátů až po pečená masa,“ říká sommelier David Král.