Výběr jedničky mezi stromy, která jako již tradičně ozdobí nejslavnější vánoční trhy z Česka – ty na Staroměstském náměstí –, je pořádný kumšt. Ani letos nebylo rozhodování o vítězi jednoduché, do výběrového řízení totiž lidé přihlásili hned třicet adeptů. Vyhrát ale může jen jediný a letos čestné prvenství připadlo ztepilému smrku z obce Rynoltice mezi Ještědským hřbetem a Lužickými horami. Ten vyrostl Slavomíru Mocovi, který ho do soutěže přihlásil, přímo na zahradě.

Protože rostl bez omezení, je hustý a rovnoměrný. Majitel smrk nabídl kvůli jeho výšce, která začíná být nebezpečná. „Když začne foukat vítr, tak si vždy říkám, snad vydrží. Kdyby totiž spadl, mám ho v obýváku. Bylo mi také líto ho jen tak pokácet, takhle udělá ještě radost hodně lidem,“ řekl Moc.

Než se strom 25. listopadu pokácí a vydá na cestu do hlavního města, musí ho prozkoumat dendrologové. Poprvé se pak rozsvítí v den před první adventní nedělí, která letos vychází na 2. prosince. Loni zdobil Staroměstské náměstí čtyřiadvacetimetrový smrk z Roztok u Křivoklátu na Rakovnicku.

Fotogalerie
18 fotografií