Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vzácný smaragd s 5655 karáty uchvátil svět. Náhodou ho objevil horník

Autor: Mii - 
31. října 2018
19:55

Nečekaný objev se podařil horníkovi v největším světovém dolu na smaragdy v africké Zambii. Při kopání našel nezvykle čistý kámen s 5655 karáty v hodnotě přes 2,5 milionu dolarů (57 milionů korun), který váží více než kilo. Podle odhadů je starý několik stovek milionů let. Objev tento týden oznámila společnost Gemfields.

Smaragd našel horník v dole Kagem, který společnosti Gemfields částečně patří. Podstatná část smaragdů, která na světě existuje, byla objevena právě v tomto dole. Říjnový objev si připsali horník Richard Kapeta a geolog Debapriya Rakshit.

Krystal je tak velký, že se nevejde do jedné ruky. A podle majitele dolu má „nezvyklou čistotu a perfektně vybalancovaný zlato-zelený odstín“. Kapeta s Rakshitem jej objevili ve východní části dolu, který se poslední dobou ukázal jako plodné místo.

„Tato část dolu se v posledních měsících osvědčila. Tým Kagemu zde našel několik významných krystalů, ale žádný nebyl tak výjimečný z hlediska velikosti, barvy a čistoty jako tento smaragd,“ uvedla společnost Gemfields.

Největší smaragd světa má 6225 karátů

Gemoložka Elena Basagliaová potvrdila, že objev je „velmi významný“ pro světový trh se smaragdy. „Zažíváme zvyšující se poptávku po vysoce kvalitních zambijských smaragdech od významných firem, hlavně z Evropy, které syté barvy a unikátní průhlednost u drahokamů oceňují,“ popsala Basagliaová.

„Je těžké odhadnout, kolik jednotlivých kamenů se z Inkalamu vyřeže, ale již nyní víme, že se dostanou do učebnic historie o výjimečných smaragdech,“ dodala odbornice.

Inkalamu je název, který drahokamu dali místní lidé. V překladu znamená Lion Emerald neboli Lví smaragd. Jméno má vzdávat poctu místnímu programu na ochranu masožravých zvířat, který letos slaví tříleté výročí.

Smaragd půjde do aukce v listopadu. Byť je velice unikátní, není největším krystalem, který kdy byl v dolu Kagem objeven. V roce 2010 zdejší horníci objevili dokonce 6225karátový smaragd, kterému se kvůli jeho velikosti začalo přezdívat Insofu, v překladu Slon.

Zobrazit celou diskusi