Největší chyba, kterou rodiče dělají, když mluví s dětmi o sexu! Která to je?

Největší chyba, kterou rodiče dělají, když mluví s dětmi o sexu! Která to je?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
31. října  2018 
 06:00

Chápeme, že jste zaneprázdnění kdečím, takže vítáte příležitost k tomu, abyste mohli téma sex se svými dětmi rozebrat co nejrychleji a bez velkého přemýšlení. Ovšem právě o tom byste měli mluvit a mít na to čas. Nejnovější studie naznačují, že právě kvůli spěchu se dalším rozhovorům rodiče stejně nevyhnou.

Autorka studie a profesorka Laura Padilla-Walker z Brigham Young University říká, že naše současná kultura je velmi sexualizovaná a děti se „učí“ o sexualitě fragmentovaně od raného věku. „Náš výzkum naznačuje, že rodiče mohou být účinným prostředkem výuky svých dětí o sexualitě, a to vývojově vhodným způsobem. Ovšem k tomu bohužel nedochází, protože rodiče obvykle nemají čas a vše chtějí vyřešit jednostranným rozhovorem,“ tvrdí odbornice.

Studie, která byla uveřejněná v časopise Journal of Adolescent Health, zkoumala téměř pět set adolescentů ve věku od 14 do 18 let (z toho bylo 52 procent dívek) společně s jejich rodiči. Laura Padilla-Walker rodiny kontaktovala každý rok během deseti let a hodnotila rodičovské úsilí týkající se komunikace o sexu. Zjistila, že v mnoha případech dospívající a rodiče uvedli, že téměř vůbec o sexu nemluvili, a zejména dospívající děti si stěžovaly, že o sexu nechtějí mluvit hlavně rodiče.

Čím více rodin ale o sexu mluvilo, tím více se dospívající cítili bezpečně a bez obav s rodiči hovořili o těchto tématech. Nejenže tyto rozhovory zlepšily vzájemný vztah rodič-dítě, ale vedly taky k tomu, že dospívající měli bezpečnější sex, jakmile zahájili aktivní sexuální život.

Začít by prý rodiče měli už v batolecím věku, měli by správně pojmenovávat genitálie a vyhýbat se kritice, když se děti začnou vyptávat na sex. „Je snadné dítě kritizovat, protože se sami cítí nepříjemně, ale i tak by se rodiče měli snažit mít otevřenou mysl a naslouchat,“ říká profesorka. Jakkoli se zdá tahle rodičovská povinnost těžká a složitá, budování pevného základu sexuálního povědomí je pro dítě důležité. Čím více budete mluvit o sexu (odpovídajícím způsobem), tím líp pro dítě a váš vzájemný vztah.

 

V kolika letech by poprvé měla vaše dcera navštívit gynekologa? Odpověď najdete v našem VIDEU:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku