Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Může za pád letadla se 189 lidmi pilot, nebo technika? Stroj měl před startem závadu

Autor: Darina Jíchová - 
29. října 2018
11:55

Bhavye Suneja (31) pilotoval tragický let JT610 z Jakarty na Sumatru, který se v pondělí 13 minut po svém odletu zřítil do moře u ostrova Jáva. Zkušený pilot pocházel z indického Nového Dillí a licenci měl od roku 2009. K indonéské letecké společnosti Lion Air se přidal v roce 2011, zatím není jasné, co vedlo k tragédii. Podle úřadu pro pátrací a záchranné operace neštěstí zřejmě nepřežil nikdo ze 189 osob přítomných na palubě Boeingu 737 MAX 8, informoval deník The Times of India.

Pilotova rodina je v naprostém šoku. S novináři promluvil jeho bratranec Kapiš Gandhi. Potvrdil, že rodina o nehodě byla informována a že Sunejovi rodiče během dneška dorazí do Jakarty, kde pilot žil se svou manželkou Garimou. Zbytek rodiny ale nadále pobývá v Novém Dillí.

Kapitán Suneja se svou posádkou. Snímek pochází z jednoho jeho dřívějších letů. Kapitán Suneja se svou posádkou. Snímek pochází z jednoho jeho dřívějších letů. | reprofoto/twitter

„Svou práci naprosto miloval. Létal mnoho let, nikdy neměl nehodu ani jiné potíže,“ řekl Gandhi. Sunejova rodina i přátelé jsou zničení. „Nehodu jsme viděli v televizi, pak volala společnost, že to byl Bhavyeho let. Nemohli jsme tomu uvěřit, ještě teď tomu nevěřím,“ prohlásil Gandhi.

Pilot létal 7 let bez nehod

Jednatřicetiletý měl s Boeingem typu 737 dlouholeté zkušenosti. Jeho kolegové ho popsali jako milého člověka, jeho nadřízení ze společnosti Lion Air uvedli, že Suneja byl „šikovný pilot, který za svou kariéru neměl žádnou nehodu.“ „Nebyly s ním žádné problémy, měl jen jediný požadavek, aby mohl létat z a do Dillí. Chtěl být blíž rodině,“ řekl jeden z jeho nadřízených.

Z moře byly vytaženy první oběti leteckého neštěstí u ostrova Jáva. Z moře byly vytaženy první oběti leteckého neštěstí u ostrova Jáva. | Reuters

„Jelikož většina našich pilotů pochází z Indie, je to častá žádost. Hned jsme mu vyhovět nemohli,“ dodal zásupce Lion Air. „Všichni se modlíme za to, aby se záchranářům podařilo najít přeživší.“ Ředitel letecké společnosti Edward Sirait doplnil, že Suneja měl nalétáno přes 6000 hodin, v minulosti pracoval pro společnosti Bel Air nebo Emirates.

Boeing před odletem hlásil závadu

Podle letištního záznamu letadlo v neděli večer hlásilo závadu, ředitel společnosti Lion Air Sirait ujistil, že byla odstraněna, a stroj byl v pondělí ráno připraven ke vzletu. Příčina nehody zatím není jasná, úřady a společnost se chtějí vyhnout všem spekulacím, dokud nebude nalezena černá skříňka.

Nehodu zřejmě nikdo nepřežil

Na palubě Boeingu bylo 178 dospělých osob, jedno dítě, dvě miminka, pilot s kopilotem a šest členů posádky. Na 300 záchranářů zatím v moři pátrá po možných přeživších. Podle posledních zpráv byly z vody vytaženy první oběti, dále byly objeveny také kusy letadla a osobní věci jako peněženky, doklady, mobily nebo sluchátka.  

lunatic ( 29. října 2018 13:52 )

A jaký je vlastně účel obdobných vyšetřování a následných zjištění? Doufám,že nebudou také zkoumat kdo s pasažérů použil jako poslední WC a co vyměšoval ...

Zobrazit celou diskusi