Kam na oslavy výročí republiky s rodinou? A také pozvánka na jógu

Viodemapping na budově Národního muzea
Foto: Galerie Českých center
Sdílej na facebooku
26. října  2018 
 06:00

Někdo bere následující víkend s následujícími podzimními prázdniny jako dobrou záminku vyrazit někam ven, ale my si hodláme užit i něco z oslav ke stému založení republiky. A rozhodně doporučujeme, mluvte o tom se svými dětmi. Kdy jindy než při stoletém výročí? Tady k tomu máte pár tipů.

Náš první návrh se týká Národního muzea v Praze, které se v neděli poprvé - byť v částečně omezeném režimu - otevírá po dlouholeté rekonstrukci. Vstupné bude až do konce roku zdarma. 

Už teď do tmy září jeho nově opravená a nasvícená fasáda, kterou navíc v sobotu 27. října večer oživí unikátní videomapping! Videoprojekce na Historickou budovu Národního muzea vypukne v osm a pak ještě jednou v devět večer a nabídne průřez československými dějinami, kterým Národní muzeum jako tichý svědek přihlíželo.

Za návštěvu stojí rovněž sobotní prezentace knihy Dobrých 100 v pražské Galerii Českých center. I tahle akce se koná při příležitosti oslav sta let vzniku Československa a pro děti a dospělé čeká zajímavý program, který běží od jedenácti hodin, samotný křest pak bude ve dvě odpoledne. 

Obrazová publikace Dobrých 100 nabízí na více než 200 stranách výběr událostí, vynálezů, děl, ale i věcí každodenní potřeby, které měly a mnohdy stále mají na Českou republiku pozitivní dopad. Podporuje myšlenku, že máme na co být hrdi, a ukazuje, že je možné dívat se na historii i z jiného úhlu pohledu. Co rok, to originální barevná dvoustrana mapující jeden významný prvek. Co desetiletí, to obecnější zamyšlení a vystižení „ducha doby“.

Publikace vznikla na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnarav Plzni pod vedením autorky, výtvarnice a pedagožky Renáty Fučíkové. Galerie Českých center připravila nejen tuto akci, ale také výstavu Mini Wonders, která je součástí tradičního Designbloku. Představuje historii českých hraček, k vidění je do konce října na v Galeri Českých center v Rytířské ulici. 

Součástí Designblok je celá řada doprovodných akcí. Jednou z nich je Dream & Fly Day, který pořádá server s online lekcemi jogy Moje jóga a magazin Soffa v ramci Designbloku tuto sobotu ve Stínadlech.

V sobotu 27. října tak návštěvníci v prostoru Foglarových stínadel dostanou možnost zažít jinou cestu k józe a designu. Lekce jógy v kreativním prostoru jedné staropražské půdě nabídnou přední čeští lektoři. Těšit se můžete na Páju Brožovou, Míšu Dombrovskou, Terezu Velhartickou, Iamme Candlewick, Šárku Vojáčkovou (Konečnou), Markétu Faustovou, Tobiase Lorenze či Simonu Hruškovou. Nebude chybět ani inspirativní book sharing circle či koncert na tibetské mísy. Občerstvení zařizuje bistro Forky’s.

„Jógu a design spojuje práce s prostorem - jóga je o jeho hledání, design o jeho vyplnění. Oboje provází tvůrčí proces a kreativita – jóga otevírá cestu k otevřenému myšlení, design podporuje jeho rozlet," vysvětluje zakladatelka Mojí jógy Markéta Faustová. Podrobný program ZDE

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku