Jak zhubnout a ušetřit na jídle? Naučte se nakupovat tyto potraviny

Jak zhubnout a ušetřit na jídle? Naučte se nakupovat tyto potraviny
16. listopadu  2022 
 06:00

Jste přesvědčeni, že je zdravá strava drahá? Každý jídelníček můžete poskládat z potravin, které vaši peněženku pěkně provětrají. Tou nejdražší formou stravování jsou ale jednoznačně restaurace a jídla kupovaná za pochodu. Proto si svůj jídelníček předem promyslete a navařte si nejlépe až na tři dny dopředu, a to z potravin, které jsou zdravé a levné zároveň!

Abyste nakoupili zdravě, nemusíte hned mířit do zdravé výživy a vykoupit vše s nápisem BIO. Kvalitní a zdravé potraviny, které stojí pár korun, najdete v každém supermarketu. Které to jsou?

Ovesné vločky

Po croissantech a koláčích se ráno v malých pekárnách jen zapráší. Nejenže jsou chutné, ale můžete si je koupit cestou do práce. Jejich výživová hodnota je ale pro tělo doslova nulová. Bílá mouka a rafinovaný cukr vám dodají energii pouze na pár minut.

VIDEO: Superpotraviny – zelenina:

Abyste předešli rychlému poklesu energie, je třeba snídat kvalitní komplexní sacharidy, a to nejlépe v kombinaci se zdrojem bílkovin nebo tuku. Ze sladkých variant snídaní se nabízí ovesná kaše, kterou si můžete připravit i přes noc.

Balení jemných vloček o pěti stech gramech stojí nanejvýš dvacet korun. Jedna porce tak vychází na necelé 2 Kč. V kombinaci se sezonním ovocem a lžící arašídového másla cena snídaně nepřesáhne cenu 10 Kč.

Vejce

Jste-li zastánci slaných snídaní, pak si oblíbíte vejce. Jsou levným a zároveň kvalitním zdrojem bílkovin. Dopřát si je můžete i ve večerních hodinách, kdy skvěle nahradí teplé jídlo. Jejich využití v kuchyni je opravdu široké. Vedle vajec natvrdo, omelety, míchaných nebo zastřených vajec můžete s vejci i zapékat.

Tip redakce: Zkombinujte svou oblíbenou zeleninu se sýrem a šunkou a zalijte směs dvěma rozšlehanými vejci.

Zatímco v restauraci nebo bistru zaplatíte za porci míchaných vajec až 150 Kč, doma si ji připravíte za desetinu této ceny!

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji