7 základních hodnot, které musíte předat svým dětem

  • 7 základních hodnot, které musíte předat svým dětem
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    24. října  2018 
     06:00

    Jak vzdělávat své děti? Příkladem! Podle toho, jak budeme my rodiče reagovat v určitých situacích, jak budeme mluvit či jednat, tak se budou pravděpodobně chovat i naše děti. Které základní hodnoty bychom měli našim potomkům předat jako první? Podle autorky knihy Victorie Campsové Co naučit vaše děti jsou to tyhle!

    Být rodičem je dřina. Připravit a vychovat dítě tak, aby v dospělosti mohlo být na sebe pyšné, není nic jednoduchého. Ty nejdůležitější hodnoty se ale naučí od vás. Myslete na to.

     

  • Štěstí

    Autor: iStock

     

    Španělský filolog a psycholog José Antonio Marina zabývající se genetikou vysvětluje, že štěstí není něco, co je dáno automaticky. Nemůžeme být stále šťastní, ale v pozitivní výchově jsou děti připravovány na to, aby překonávaly překážky a čelily negativním situacím s pomocí jiných lidí. Říká také, že by štěstí nemělo být zaměňováno s momentální spokojeností, protože dítě by mohlo chvilkový rozmar zaměnit s opravdovými pocity. 

     

  • Charakter

    Autor: iStock

     

    Jestli je vaší výchovnou metodou láskyplná a důsledná disciplína, vytváříte návyky, které jsou založené na opakování a rutině, a to i tehdy, když s vámi dítě nesouhlasí. Pokud chcete, aby si dítě samo uklidilo své hračky, měli byste jít i vy příkladem a splnit to, co jste slíbili, ať je to cokoli. Když budete důslední a charakterní ve svém chování vy, bude takové i dítě.

     

  • Odpovědnost

    Autor: iStock

     

    Chcete, aby bylo vaše dítě zodpovědné a plnilo své povinnosti? Zkuste se na to podívat i jeho očima a zamyslete se nad tím, jakým způsobem se chováte i vy. Dítě se nenaučí odpovědnosti, pokud necítí, že by to mělo udělat. Nekontrolujte každý jeho krok a nepřipomínejte mu jeho povinnosti, to vede jen k tomu, že zodpovědní jste vy a dítě „jen“ poslouchá. Staňte se průvodci, ukazujte mu, jak co udělat, používejte slovo zodpovědnost. Chovejte se i vy zodpovědně – po večeři dejte do dřezu nebo do myčky i vy sami talíř, uklízejte po sobě oblečení a stelte postel. Dítě to brzo okouká.

     

  • Bolest

    Autor: istock

     

    Učte své děti, aby dokázaly čelit bolesti a smutku, protože to jsou přirozené věci. Možná se budete divit, ale děti přijímají zprávu například o smrti domácího mazlíčka klidněji a vyrovnaněji, než si myslíte. Je ale důležité učit je, že je dobré tyto ztráty prožít, a pomoc, kterou poskytneme, by měla trvat tak dlouho, jak dlouho se dítě s bolestí vyrovnává. Ujišťujte děti, že je máte rádi a že není nic špatného na tom, že cítí bolest. Naslouchejte jim, buďte trpěliví, mluvte pravdu a odpovídejte jim na jejich otázky.

  • Sebevědomí

    Autor: iStock

     

    Jednou ze základních hodnot je i podpora sebevědomí. Je vaším rodičovským úkolem přijímat vaše dítě takové, jaké je, nepodporovat v něm nějakou ideální představu či projev. Povzbuzujte ho, aby bylo sebevědomé, ale nevytvářejte žádný falešný obrázek. Nenálepkujte ho, chvalte ho, ale ne přehnaně, nechte ho dělat věci, které samo zvládne (třeba krájet okurku), a učte ho, aby si samo věřilo. Podporujte ho, aby mělo zdravý odhad toho, co zvládne, a aby se nebálo to zkusit.

     

  • Velkorysost a vznešené pocity

    Autor: iStock

     

    Učte své děti, aby nežily jen ve svém vlastním světě, ale aby uměly dávat i přijímat. Velkorysost znamená ochotu dávat bez předsudků, nad prkotinami mávnout rukou a nedělat z komára velblouda. Učte děti, aby nehodnotily druhé, ale aby uměly pohlížet samy na sebe realisticky, aby se vyvarovaly rychlých odsouzení. Učte děti, aby nedělaly druhým to, co nechtějí, aby jiní dělali jim. Opět platí – nejlepšími učiteli jste vy.

  • Respekt a láska

    Autor: iStock

     

    Vaše děti by se měly naučit být laskavé, zdvořilé a respektující. A to nejen k vám doma, ale i ke všem lidem. Láska a respekt jsou hodnoty, které se musí naučit. Učte dítě chovat se podle pravidel a zacházejte s ním s respektem. Nevadí, že je jen dítě, i ono si zaslouží úctu. Respekt není „jen“ poslušnost, respekt označuje přístup k životu, zdvořilost a úctu k druhým i sám k sobě. Jděte příkladem, řiďte se zákony, dodržujte pravidla, zajímejte se o lidi kolem sebe, když uvidíte nějaký příklad neúcty, mluvte o tom s dítětem. Mějte úctu k sobě samým a mějte vlastní názor. Nejdůležitější je projevovat lásku, a to i tehdy, když dítě něco provede.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku