Zní to sice šíleně, ale cílem aplikace je hlavně chránit uživatele a poskytovat jim zdarma služby, za které by normálně museli právníkovi zaplatit obrovské sumy.

Aplikace, za kterou stojí 21letý student Joshua Browder, je určena například pro rychlé založení sporu kvůli parkovací pokutě, pro vrácení peněz za pozdní dodání balíku nebo univerzální spory do částky až 25 tisíc dolarů.

V možnostech je i podání žaloby na společnost Equifax (došlo u ní k úniku uživatelských dat 145 milionů lidí) a je jasné, že se množství snadno žalovatelných společností v rámci různých hromadných žalob a průšvihů bude jenom rozšiřovat. Pro uživatele to tak bude pohodlné a zdarma, bez nutnosti řešit cokoli s drahým právníkem.

Aplikace už je v této fázi schopná podávat žaloby u 3 tisíc soudů ve všech 50 státech USA, přičemž ve Velké Británii už rovněž probíhá testování.

Pokud jde pouze o parkovací lístky, u nich je průměrná pravděpodobnost výhry žaloby kolem 50 % a i přes to už se podařilo uživatelům DoNotPay získat zpátky přes 16 milionů dolarů.

Zatím tak sice aplikace řeší jednoduché nebo hromadné případy, které lze automatizovat, ale díky tomu, že uživatel vyplňuje základní informace o případu a vybírá si z položek, systém správně vyhodnocuje druh žaloby i kam je vše potřeba poslat. V tomto směru lze čekat, že umělá inteligence bude pokročilejší a s tím i možnosti této aplikace.

A jaký je byznys model? Vše je zdarma, ale do budoucna se počítá s tím, že se přes aplikace budou nabízet placené pokročilejší právnické služby pro náročnější a komplexnější případy.