Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pátrači našli v moři trosky českého letounu. Posádka se zřejmě utopila

Našly se trosky letadla (ilustrační)
Našly se trosky letadla (ilustrační)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, všm - 
19. října 2018
11:00

Trosky ruského vojenského letounu L-39 Albatros, jehož výrobcem je český podnik Aero Vodochody, se podařilo najít v Azovském moři. Stroj se ve čtvrtek zřítil při cvičném letu na jihu Ruska. Dvoučlenná posádka, která se zřejmě před pádem stačila katapultovat, se ale dál pohřešuje, a pravděpodobně zahynula, oznámila v pátek ruská média. Příčina neštěstí je stále nejasná.

„Oficiálně smrt pilotů dosud nebyla potvrzena, letci či jejich těla se nenašli, ale zázraky se nedějí. Místo pádu letadla bylo přesně zjištěno. Našly se tam trosky a jeden padák, s kterým se katapultoval jeden z letců," řekl TASS zdroj z komise ministerstva obrany pro vyšetření katastrofy. Od ní podle něj uplynulo už tolik času, že by piloti nebyli s to udržet se na hladině.

„Na místě, kde se letoun zřítil, nyní pracují vojenští potápěči," řekl TASS zdroj z řad záchranářů. Jiný zdroj z bezpečnostních složek uvedl, že pohřešované letce hledá na 200 lidí. Podle agentury Interfax se po pilotech pátralo celou noc, na moři i na pobřeží, od úsvitu se do akce zapojilo i letectvo.

Cvičný letoun se zřítil kolem 17:00 moskevského času (okolo 16:00 SELČ). Stroj, který nebyl vyzbrojen, spadl do moře asi půldruhého kilometru od břehu. Média spekulují o technické závadě. Letoun startoval z letiště v Ejsku, kde se nalézá středisko pro přeškolování a výcvik pilotů letectva ruského vojenského námořnictva.

Podzvuková proudová letadla L-39, vyvinutá v někdejším Československu podnikem Aero Vodochody v 60. letech minulého století, se zakrátko stala hlavním cvičným letounem členských států Varšavské smlouvy. V Rusku jsou podle médií i dnes hlavním strojem pro výcvik posluchačů vojenských leteckých učilišť.

Zobrazit celou diskusi