Dinosaurium, Příběh života a krásná kniha Řeky. Tři skvělé tipy pro vaši knihovnu

Video se připravuje ...
Unikátní muzeum v knize: Dinosaurium představuje život v pravěku
Foto: Albatros
Sdílej na facebooku
5. října  2018 
 12:00

Miluje vaše dítě zvířata, především ta vyhynulá a obří, o kterých vlastně úplně s jistotou nevíme, jak doopravdy vyhynula? Tedy dinosaury? Pak tu pro vás máme knižní novinku, kterou byste neměli nechat bez povšimnutí. Ať už ji potomkům dáte hned nebo až pod stromečkem, tipujeme, že se bude líbit. Stejně jako by je mohly zaujmout i dvě další novinky, které se objevily na pultech. 

V naší domácí knihovně najdete knih o dinosaurech hned několik. Odhadem nejméně deset. Ale Dinosaurium se tam určitě vejde, dokonce mezi nimi bude mít čestné místo. Protože se toho v něm můžete hodně dozvědět, a navíc je to knížka i po vzhledové stránce krásná. 

A rozhodně ne interaktivní, jak je teď v módě, což v tomhle případě kvitujeme. Dinosaurium od svého čtenáře vyžaduje hlubší zájem, nabízené informace nejsou předžvýkané dětskou řečí. Navíc kapitoly jdou dost do hloubky a nebojí se větší odbornosti. 

Pera, nebo šupiny? Podívejte se!

Dinosaurium
Dinosaurium
Autor: Albatros
Nahlédněte do neobyčejné sbírky druhohorních příšer, a to od miniaturního troodona až po obrovitánského brachiosaura. Jak se dinosauři vyvíjeli? A proč měli někteří z nich pera a jiní zase šupiny? 

Na první signální necílí ani ilustrace, které naopak důsledně ctí styl sto let starých muzeí a školních kabinetů. Což tady není vůbec na škodu, naopak. Jen to pro někoho, kdo je zvyklý na pestrobarevné knihy s odklápěcími okénky a heslovitými informacemi, může být nezvyk. 

Udělejte si na tuhle knížku čas a užijete si. Ideální bude společné čtení s dětmi – spíš se školáky než těmi mladšími, které by kniha nemusela ještě tak bavit. Dinosaurium vychází v rámci původně britské edice Račte vstoupit do muzea.

Dinosaurium (Dechberoucí muzeum pravěkých dinosaurů, které má otevřeno, kdykoliv se vám zachce) napsala Lily Murray, ilustroval Chris Wormell, přeložily Petra Miketová a Kateřina Stupková. Vydal Albatros, 2018

Do muzea můžete vstoupit v další knize ze stejnojmenné edice, kterou klidně pořiďte zároveň – bude se hodit už kvůli historickým souvislostem. Příběh života s výmluvným podtitulem Evoluce má jako první z téhle edice – už dříve vyšly Animalium a Botanicum – nečekaný poloviční formát. 

Příběh života
Příběh života
Autor: Albatros
Nakonec to ale může být výhoda, poloviční formát snadno sbalíte třeba na cestu vlakem nebo do čekárny k doktorovi. Jen počítejte s tím, že nejspíše zaujme vedle vašeho dítěte i několik dalších, které se k vám budou chtít přidat. 

Nedivíme se jim, protože ilustrace lákají na první pohled.  V knize narazíte na pestrou paletu živočichů, kteří zastupují jednotlivá období v historii Země: od řas přes archeopteryxe a první savce až po prvního člověka. Můj sedmiletý syn je fascinován už jednou z úvodních dvoustran, která představuje průběh evoluce na Zemi. I když zrovna tady by se býval hodil onen větší formát. 

Příběh života. Evoluce. Napsaly Fiona Munroo a Ruth Symons, ilustrovala Katie Scott, přeložily Kateřina Stupková a Petra Miketová, vydal Albatros, 2018. 

Po řekách, mořích i oceánech

Z jiného ranku je třetí novinka, kterou vydala Kniha Zlín. Řeky trochu matou názvem, není to totiž encyklopedie v pravém slova smyslu. V téhle původně nizozemské knize, jejímž autorem je Peter Goes, se výtvarné zpracování přirozeně prolíná s ilustracemi. 

Řeky
Řeky
Autor: Kniha Zlín
Pro mladší děti to může být trochu nepřehledné, školáci, zvláště ti, kteří chtějí, aby fakta nebyla příliš suchopárná, si knihu nejspíše užijí. I tahle kniha je jako dělaná pro společné čtení dětí a rodičů. Můžete si číst jen ji nebo si vzít k ruce atlas či globus a místa z knihy si hledat na mapách. Protože mapy v knize Řeky jsou hodně zjednodušené, ostatně kniha si nehraje na zeměpisnou příručku. Zato se v ní dozvíte třeba i něco z legend vztahujících se k místům kolem řek nebo něco o zvířatech, která žijí v jejich okolí. 

Graficky poutavá kniha ilustrátora Petera Goese provede čtenáře vodstvem všech světadílů, poskytne mu stěžejní faktografické údaje a poodhalí historii i dobrodružné příběhy světových řek, moří a oceánů.

Kniha Zlín už před časem vydala Cestu časem, jejímž autorem je rovněž Peter Goes. Psali jsme o ní TADY

Řeky. Putování po řekách, jezerech a oceánech. Napsal a ilustroval Peter Goes, přeložila Veronika Harmsel Havlíková, vydal Albatros, 2018.  

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku