Jste na dietě a přitom musíte vařit pro rodinu: 5 rad, jak je nasytit a nezhřešit
-
Držíte dietu, snažíte se odolávat pokušení, ale přitom musíte vařit pro rodinu? Poradíme, jak nehladovět, nasytit děti, manžela a přitom ve svém úsilí zdárně vytrvat.
- 1.
Nemusíte zahušťovat jen moukou
Zatímco v létě jste holdovali především salátům a lehkým jídlům, chladné dny jsou jako stvořené na něco, co více zasytí. Třeba zahušťované omáčky. Ale až je budete příště připravovat, hladkou bílou mouku nechte ve spíži. Místo klasické nebo dokonce instantní jíšky sáhněte po zelenině, která navíc dodá jídlu zajímavou chuť. „Skvěle funguje rozmixovaná mladá cuketa nebo cibule. S nimi si i na dietě můžete dopřát běžná jídla, jako je třeba roštěná. Pro zahuštění polévek se nebojte použít třeba červenou čočku nebo jakoukoliv kořenovou zeleninu,“ radí výživová poradkyně Věra Burešová.
- 2.
Šetřete se solí
Kromě bílé mouky je dalším bílým „zloduchem“ ve vaší kuchyni sůl. Pro konečnou chuť pokrmu je sice důležitá, ale zacházejte s ní opravdu opatrně. Přehánět by to neměly zvláště děti a senioři. Místo nadměrného solení vyzkoušejte různé variace bylinek a koření, které jídlu dodají nejen daleko zajímavější chuť, ale také příjemnou vůni. Pokud přece jen ale někdo slanější pokrm vyžaduje, může si jej dosolit sám na svém talíři.
- 3.
Zkuste něco nového
Místo klasických příloh zkuste nové zeleninové varianty. Smažené bramborové hranolky můžete nahradit třeba celerovými hranolky pečenými v troubě. Netradiční variantou je například „rýže“ vytvořená z nastrouhaného květáku. „Chutná fantasticky, a navíc prospěje vaší linii i zdraví vašich blízkých,“ radí Burešová.
- 4.
Dostatek zeleniny vždy a všude
Každé jídlo doplňte dostatečným množstvím zeleniny. Zeleninové saláty se dají připravovat na tisíce způsobů. Navíc děti často kopírují své rodiče, takže pokud uvidí, že si k obědu pochutnáváte na čerstvé zelenině, budou to dělat také. Paprika, rajčátko, okurka, brokolice – to vše mějte na talíři každý den a naučte to i děti.
- 5.
Cukr jako droga
Ve velkém množství může působit na naše tělo jako droga a prostupně jej otravovat. Místo klasických cukrovinek zkuste připravit domácí zdravé dobroty. Například nepečený dort z celozrnných sušenek a domácího ovoce zaujme i vaše děti. Stejně tak palačinky můžete připravit z celozrnné mouky a pomazat je marmeládou bez přidaného cukru. „Velký pozor si dejte na přeslazené nápoje, které na nás číhají za každým rohem. Místo nich přichystejte k pití džbánek čisté vody, do kterého nakrájíte trochu sezónního ovoce a voňavých čerstvých bylinek,“ zakončuje výživová poradkyně Burešová.
Zdroj: www.naturhouse-cz.cz