Projezte se ke štíhlosti! Za 10 týdnů o 14 kilo méně

Projezte se ke štíhlosti! Za 10 týdnů o 14 kilo méně
16. září  2018 
 06:00

Co chcete, je důležitější, než co nechcete. Moc tedy nepomůže, když si řeknete, že chcete zhubnout osm kilogramů. Tím jen vysíláte signál, čeho se chcete zbavit. Pokud tedy opravdu chcete zhubnout, musíte se zamyslet nad tím, jaké jsou důvody, které vás k tomu vedou. Odpovědi na to, jak začít, najdete v knize Pierra Franckha – Sedm úspěšných pravidel k získání vysněné postavy, kterou vydalo nakladatelství Anag.

Kniha nabízí sedm kapitol, v nichž najdete návod na to, jak s hubnutím začít a jak změnit nastavení ve své hlavě. Je nutné si uvědomit, že hubnutí potřebuje čas a k tomu je zapotřebí dostatečná motivace. Podle autora je dobré využít sílu biologických hodin, protože křivka nálady během dne kolísá. Nejlepší tedy je využít dobrou náladu k tomu, abyste si osvojili nové návyky.

 

Jak říká Pierre Franckh, jídlo bychom si měli vychutnávat. To ostatně potvrzují i čeští odborníci, například Iva Málková ze Stobu, která říká, že nic nevydržíme dlouho, když nám to nebude chutnat, a to platí i o cvičení. Jakmile něco budete nesnášet, nevydržíte u toho.

Autor: Anag

Pravda, autor mimo jiné tvrdí, že bychom měli zapomenout na všechny informace o zdravé výživě a jíst podle vlastních pravidel, tedy to, co chceme. Nutriční terapeutka Dana Šímová ale s touhle volností moc nesouhlasí. Nad výběrem potravin bychom se přece jen měli trochu zamýšlet.

A jakých deset jednoduchých dietních tipů autor nabízí? 

• Upřednostňujte čerstvé potraviny s vysokým obsahem vody. Soustřeďte se spíše na objem než na kalorie. Některé potraviny mají velký objem a málo kalorií, například polévky, jablka, třešně, švestky či dýně.

• Při každém jídle jezte i bílkoviny, protože podporují trávení a budete mít pocit sytosti na dlouhou dobu. Nejezte ale jen živočišné bílkoviny, občas si dopřejte i rostlinné. Jídlo začínejte vždy bílkovinou, protože zasytí.

• Aspoň jednou denně pijte zeleninový nápoj podle vlastní volby. Je to ideální předkrm před hlavním jídlem.

• Netrapte se tím, že doporučení mnohých odborníků ohledně příjmu tekutin nesplňujete. Ovoce i zelenina už vodu obsahují a to vše máte v jídelníčku.

• Propijte se do štíhlosti pomocí minusových kalorií – každé ráno si naplňte karafu neperlivou vodou a dejte si do ní tři až čtyři kolečka citronu bez slupky. Klidně můžete přidat mátu.

 

Chilli papričky přidané do jídla zvýší spotřebu energie asi o 25 procent, což je za rok minus dva kilogramy.

Jablka díky peptinu podporují pocit sytosti. Mají taky hodně vlákniny, která naplní žaludek. Když sníte před jídlem jedno jablko, sníte pak z dalšího jídla o 20 procent méně.

• Jezte plnohodnotné a celozrnné potraviny s vlákninou a minerálními látkami.

• Pohonem pro váš metabolismus jsou mléko, jogurt, tvaroh. Obsahují vápník, který aktivuje látkovou výměnu a snižuje množství přijatých tuků.

• K zahnání hladu mezi jídly jezte čerstvý sýr se zeleninou, třeba mrkví, rajčetem nebo avokádem.

 

Těchto zlozvyků se zbavte, pokud chcete zhubnout! Podívejte se na naše VIDEO:

Video se připravuje ...
Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji