Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Japonsko chce obnovit celosvětový lov velryb. „Katastrofa,“ zlobí se kritici

Autor: Mii - 
2. září 2018
16:40

Změny vedoucí až k uvolnění zákazu komerčního lovu velryb se bude příští měsíc snažit prosadit japonská vláda na zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Informuje o tom britský web The Guardian. V současnosti je lov povolen jen pro vědecké účely.

Zasedání komise je v plánu v září v Brazílii. Japonsko letos komisi předsedá, plánuje tak využít své pozice a učinit krok, který už nyní vyvolává řadu kontroverzní. Uvolnit komerční lov velryb pro maso. Země má k praktice pozitivní vztah, a našla dokonce způsob, jak tvory zabíjet i pod současným zákazem – nazývá to „lov pro vědecké účely“.

V současnosti je lov pro vědecké účely skutečně povolený. Japonsko ale velryb loví tolik, že je veřejným tajemstvím, že vědeckými účely aktivitu jen nazývá a většina masa z mrtvých kytovců končí v obchodech. Přesto se v tom země musí „krotit“, aby to nevyvolalo pokuty ze strany IWC, takže neloví tolik, kolik by chtěla. Letos například ulovilo 333 plejtváků.

Podle plánu Japonska by pro velrybí populace, které IWC registruje jako zdravé a bez ohrožení života, byly vytvořeny lovecké kvóty. K odhlasování těchto kvót by pak byl třeba jen malý počet hlasů zemí.

Zákaz komerčního lovu vešel v platnost v roce 1986. Tehdy proti němu vedle Japonska protestovaly Norsko a Island, které si vyjednaly určitou výjimku. Tu má také Rusko, ale lov nepraktikuje. Malá skupina Inuitů žijících v arktických regionech Grónska, Kanady a Aljašky, která je na konzumaci velrybího masa historicky zvyklá, má tvory povoleno ve skromných počtech lovit.

„Zbytečná a krutá praktika

S návrhy Japonska nesouhlasí celá řada odborníku a environmentalistů. „Pokud si to Japonsko prosadí, bude to masivním vítězstvím pro všechny divoké lovce velryb, kteří opakovaně porušovali mezinárodní zákaz komerčního lovu. A hlavně to bude nesmírnou katastrofou pro všechny velryby na světě,“ domnívá se Clare Perryová z Environmentální výzkumné agentury.

Stejný názor má Kate O´Connellová z neziskové organizace Animal Welfare Institute. Podle ní je třeba hlavně zajistit, aby Japonsko nemělo možnost manipulovat s hlasy potřebnými k nastolení kvót.

„Teprve nyní zjišťujeme, jak nesmírně důležitou roli velryby hrají v udržování zdraví světových oceánů. Oslabení zákazu by byla fatální chyba, která by vedla k růstu komerčního lovu po celém světě. Tato zbytečná a krutá praktika je reliktem minulosti a nemá žádné místo v moderní společnosti,“ vysvětlovala O´Conellová.

Austrálie už avizovala, že se snaze o oslabení nebo zrušení zákazu tvrdě postaví. Negativní názor je očekáván také od Nového Zélandu.

Upozornění: Galerie není vhodná pro děti a citlivé jedince. Obsahuje fotografie mrtvých velryb

jasnovidec01 ( 2. září 2018 19:09 )

K.u.r.v.y.žlutý.....kdyby chtěli chytit nějakou smrtelnou nemoc při jejich zabíjení a porcování,fotit s mrtvou velrybou a harantem za zády to snad není člověk , ale dement nejvyší hodnoty,chcípněte *** zasrany

argido ( 2. září 2018 18:14 )

Zase asiati!!!!!Strašné, tak kruté a odporné národy.😱

Zobrazit celou diskusi