Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za elektřinu si připlatíme: Letos až 4 tisíce, cena poroste i dál

Autor: base - 
28. srpna 2018
11:26

Za elektřinu si výrazně připlatíme. Její ceny na velkoobchoním trhu rostou a dodavatelé postupně ohlašují zdražování. Po velkých hráčích, kteří zdraží o zhruba pět procent, rostou ceny i u menších dodavatelů. A to v některých případech až o desetinu. Roční účet za rodinný dům, kde se elektřinou topí, vzroste letos až o čtyři tisíce korun. V případě běžného bytu asi o tisícovku, informuje dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). A zdražování tím nekončí.

Cena za jednu megawatthodinu překročila minulý týden na burze, kde firmy nakupují, 50 eur. Začátkem loňského roku přitom stejné množství stálo 30 eur, a to se nejednalo o nejnižší ceny. Dodavatelé toto již do cen pro zákazníky promítnout musejí. 

Napřesrok budou účty ještě vyšší. Během léta většina dodavatelů upravila své ceníky směrem nahoru, někteří z nich výrazně. Obchodníci nakupují komoditu postupně, tudíž se vyšší ceny na burze ukážou v tarifech pro zákazníky se zpožděním. Silová elektřina, která odráží dění na burze, se do celkových plateb promítá necelou polovinou. Druhá složka, regulované platby, zdražuje pomaleji a celkový nárůst brzdí, informuje MF Dnes.

Obchodníci, kteří ve srovnání s dominantními dodavateli v minulosti drželi nižší ceny, přistoupili letos k většímu zdražení. ČEZ a E.ON zdražily v průměru do pěti procent, menším dodavatelům mohou klienti zaplatit i o desetinu víc než v předchozím období. Během léta zvedly ceny firmy jako Centropol, Bohemia Energy, Armex či MND.

Někteří dodavatelé se snaží zdražení zamaskovat. Svým klientům nabízejí přechod na novou tarifní řadu nebo se je pod hrozbou zdražení snaží k sobě připoutat na delší dobu, píše MF Dnes.

V dalších měsících hrozí, že ceny elektřiny dále porostou. „Cena elektřiny, kterou domácnosti platí, je v porovnání se západní Evropou relativně nízká,“ řekl MF Dnes mluvčí společnosti Centropol Aleš Pospíšil.

Růst cen na burzách má v posledních dvou letech na svědomí v kombinaci silná poptávka s vysokými cenami uhlí. Ceny v poslední době odrážejí také skokové zdražení cen povolenky na vypouštění škodlivých emisí, která momentálně stojí přes 20 eur, dvakrát víc než v lednu.

Podle Hany Novotné z Bohemia Energy může za růst cen také vlna veder napříč Evropou, během níž stoupla spotřeba elektřiny kvůli klimatizacím a zároveň klesla výroba z větrných elektráren. „Počítáme, že růst spotových cen by se měl zastavit s přicházejícím ochlazením. A pokud se obnoví výroba větrných elektráren (tradičně na podzim fouká více než v létě), pominul by jeden z faktorů – i když méně významný – nynějších vysokých cen,“ vysvětluje Novotná.

Co je nejvýhodnější?

Pro zákazníky je nyní výhodné uzavřít dlouhodobé smlouvy a zafixovat si předem cenu na několik let dopředu. „Obchodník nakoupí pro klienta elektřinu dopředu, takže cenu, kterou bude klient během zafixovaného období platit, neovlivní ani stoupající cena komodity na burzách,“ říká mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková. Podle ní smlouvy s víceletou fixací se momentálně ukazují jako dobré opatření na růst cen. Lidé dostanou levnější elektřinu, když se uvážou na delší dobu. „V případě, že cena již pouze poroste, po uplynutí doby fixace se již vyšší ceně nevyhnou,“ dodala Novotná. Při sjednání smlouvy je ale riziko, že ceny budou klesat, tudíž by byla fixace nevýhodná.

koliaska ( 11. února 2019 00:58 )

 Ono je to tak prakticky každý rok. Cena elektřiny se neustále zvyšuje. Právě proto se doma snažíme elektřinou šetřit kde se dá. Zjistila jsem, že hodně efektivní jsou v tomto LED žárovky. Máme je všude v domě a ta úspora je opravdu znát. Mimo to mají ale i jiné výhody. Ty jsou hezky popsány třeba tady: http://www.lighting.philips.cz/vzdelavani/blog-budoucnost-svetla/svetlo-v-domacnosti/rozdily-mezi-tr adicnim-osvetlenim-a-zdroji-s-led-technologii

Zobrazit celou diskusi