Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jiskřivý boj o Senát: Rektor vs. Střihoruký Edward i Paroubek kontra Konvička

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    29. 8. 2018
    05:37

    Nepravomocně odsouzený exhejtman David Rath a bývalý premiér Jiří Paroubek (oba dříve ČSSD). To jsou dvě největší hvězdy minulosti, které budou kandidovat v říjnových senátních volbách. Zatímco Rath se ale zvučné konkurenci vyhnul, Paroubek změří síly například s islamofobem Martinem Konvičkou, vedle nějž si zazpíval státní hymnu i prezident Zeman. Které další obvody nabídnou třeskuté souboje?

  • 1.Ostrava: Paroubek vs. Konvička

    Obhájce senátorského postu v Ostravě-město Leopold Sulovský (Ostravak) zřejmě nemá klidné spaní. Do jeho obvodu se totiž „vetřel“ expremiér Jiří Paroubek (nestr.), přestože nemá s Ostravou nic společného. Narodil se sice na Moravě, ale bylo to v Olomouci, a proslavil se především v pražské politice. Za Paroubkem stojí navzdory celostátnímu vedení ostravská buňka ČSSD.

    Oba pak vyzve entomolog Martin Konvička (nestr.), který se zase proslavil nenávistnými prohlášeními směrem k muslimům. Za některá slova, jako třeba ta o namletí muslimů do masokostní moučky, skončil dokonce před soudem. Stíhání ale bylo zastaveno.

  • 2.Náchod: Bělobrádek vs. Červíček

    Poněkud zvláštní tah předvedl šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Málokdy se totiž stává, aby se šéf jedné z parlamentních stran dobrovolně ze Sněmovny „uklidil“ do druhé parlamentní komory. Bělobrádek zřejmě ale sází na jistotu, senátorský mandát je totiž na šest let, nahlas prohlásil, že se chce více angažovat v rodném regionu a být více nablízku rodině.

    Cestu do Senátu mu může zkřížit bývalý policejní prezident Martin Červíček, který se po zamotaném konci u policie vrhl do politiky za ODS. Uspěl už v krajských volbách a je od října 2016 zastupitelem Královéhradeckého kraje. Plní tam roli 1. náměstka hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD).

    Třetí nejznámější kandidátkou je pravděpodobně bývalá poslankyně KSČM a odbornice na zdravotnictví Soňa Marková. Ta se bude snažit zahnat zklamání z neúspěchu v loňských volbách do Poslanecké sněmovny.

  • 3.Praha 12: Fischer vs. exministr

    Napínavé klání s nejasným výsledkem slibuje také Praha 12, kde se vedle komety prezidentských voleb Pavla Fischera (nestr.) uchází o senátorský post také populární ústavní právník Aleš Gerloch (nestr.), který stojí za řadou ústavních stížností podávaných v minulosti senátory, nebo také exministr Ivan Pilný (ANO). Ten si evidentně rozmyslel konec ve vysoké politice, který oznámil, když končil na ministerstvu financí jako nástupce Andreje Babiše.

    Trojice mužů změří síly s „rudou“ Martou, tedy Martou Semelovou z KSČM. Ta musela stejně jako Marková vstřebat zklamání z odchodu ze sněmovních lavic po loňských parlamentních volbách.

    Video  Poražený kandidát na prezidenta Pavel Fischer se rozhodl: Chce do Senátu.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 4.Praha 2 : Hilšer vs. Jakl

    Další z poražených prezidentských kandidátů, lékař Marek Hilšer (za Marek Hilšer do Senátu), změří sílu své nově nabité popularity s obhájcem postu a jedním z mála českých whistleblowerů Liborem Michálkem (za Piráty). Ten upozornil v roce 2010 na pletichaření, a skončil proto coby ředitel Státního fondu životního prostředí.

    Tím ale zajímavá jména na Praze 2 nekončí. Do Senátu se bude chtít probít také poradce Václava Klause Ladislav Jakl. Ten kandiduje jako nestraník za Okamurovu SPD. Trojici se bude snažit porazit Ivan Gabal, bývalý poslanec a jeden ze zakladatelů Občanského fóra. Ten už neuspěl se stejnou kandidaturou před 6 lety. Dříve kandidát lidovců to bude tentokrát zkoušet za Zelené.

  • 5.Chrudim: Herman vs. hokejová legenda

    Méně známý prezidentský uchazeč Jiří Hynek (Realisté) se zase v Chrudimi utká s exministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) nebo bývalou mluvčí Jiřího Paroubka Lucií Orgoníkovou (ČSSD). Ta tak doplňuje na soupisce všech senátních uchazečů svého bývalého šéfa.

    Největší konkurencí co do populárního jména bude pro všechny tři pravděpodobně hokejová legenda Vladimír Martinec (za SNK-ED). Bývalý československý útočník a v současnosti trenér má stříbro z olympijských her v roce 1976 a pyšní se několikanásobným titulem mistra světa. Rodák z Lomnice nad Popelkou válel v 70. letech za Teslu Pardubice.

    Boj o senátní křeslo v Chrudimi: Exministra Hermana vyzve hokejová legenda Martinec, neúspěšný prezidentský kandidát Hynek i Paroubkova bývalá mluvčí Orgoníková. Boj o senátní křeslo v Chrudimi: Exministra Hermana vyzve hokejová legenda Martinec, neúspěšný prezidentský kandidát Hynek i Paroubkova bývalá mluvčí Orgoníková. | Archiv Blesku, ČTK

  • 6.Brno: Bek vs. Střihoruký Edward

    Populárního rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka (za STAN), který je nechtěnou osobou na Pražském hradě, vyzve v Brně kromě ředitele tamního Českého rozhlasu Jaromíra Ostrého (za ANO) také třeba šéfkuchař Petr Kováč (nestr.) nebo Střihoruký Edward. Respektive majitel kadeřnictví Střihoruký Edward Jan Špilar (za KDU-ČSL).

    Všeobecně se ale očekává, že Bek nebude mít s cestou do senátorského křesla velké problémy. V obvodě Brno-město totiž znovu nekandiduje současná senátorka a ústavní právnička Eliška Wagnerová (nestr.).

    Video  Rektor Masarykovy univerzity: 17. listopad je pro studenty nejvýznamnější svátek.  - Blesk.cz - Zuzana Štíchová
    Video se připravuje ...

  • 7.Praha 8: Okamura vs. Wagenknecht

    I v senátních volbách se objevuje jméno Okamura. Starší bratr Hayato se ale od šéfa SPD distancuje. Za lidovce by chtěl uspět na Praze 8. Proti budou za Piráty Lukáš Wagenknecht, někdejší náměstek Andreje Babiše na ministerstvu financí, který se stal později jeho nejhlasitějším kritikem, a další z prezidentských kandidátů Petr Hannig (Rozumní).

    Objevitel Lucie Bílé tak doplňuje pětici neúspěšných vyzyvatelů Miloše Zemana. V senátních volbách nekandiduje jen Mirek Topolánek, Vratislav Kulhánek a Michal Horáček. Jiří Drahoš se uchází o post v Senátu na Praze 4.

Doporučujeme
auslak ( 29. srpna 2018 09:39 )

Když přišli na to , že se vůbec nic neděje když se tam rok ani neukážete a plat vám celý i s příplatky běží , no řekněte kdo by to nebral.

naser ( 29. srpna 2018 07:46 )

 Slusny panoptikum

zlymikes ( 29. srpna 2018 06:08 )

bude zajímavé až Paroubková řekne za koho začala kopat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa