10 zdánlivě nevinných vět o postavě, které byste nikdy neměli vyslovit. Ubližují všem!

  • 10 zdánlivě nevinných vět o postavě, které byste nikdy neměli vyslovit. Ubližují všem!
    31. srpna  2018 
     06:00

    S nevhodnými komentáři na svou postavu se setkal snad každý. Zejména na ženy jsou kladeny vysoké nároky, které podléhají ideálům krásy a dietním zásadám. Žijeme ve světě, ve kterém jsou ztráta hmotnosti a štíhlost považovány za něco, o co bychom měli usilovat. Ve skutečnosti je ale každé tělo, nehledě na jeho tvar a velikost, krásné a jedinečné a nemělo by být předmětem skrytých pomluv ani neúměrné sebekritiky!

  • Dnes se cítím tak tlustá!

    Autor: iStock.com

    Být štíhlá je snem mnoha žen, a to kvůli společnosti, která tento trend udává. Sociální sítě, média a tisk zobrazují nadváhu jako něco ostudného a nemístného. Tlustí lidé jsou pak často hodnoceni odlišně i v reálném světě.

    Zaměstnavatelé i lékaři narážky maskují dobře míněnými obavami o zdraví. Tlustý člověk se ale následně sám soudí a používá tuk jako měřítko svého štěstí. Má-li špatnou náladu, automaticky hodnotí svůj vzhled a zapomíná na veškerou sebelásku.

    Všichni máme dny, kdy se nám nelíbí, jak vypadáme. Ale používat hned slovo "tlustý" zachovává mýtus, že mít na těle tuk je něco neakceptovatelného. Slovo "tlustý" není pocit. Je to pouze měřítko velikosti postavy. 

  • Autor: iStock.com

    Lidé, jejichž těla spadají mimo společenské standardy krásy, čelí kritice, a to bez ohledu na to, co se rozhodnou dělat nebo nosit.

    Tlustým lidem se neustále radí, že by měli "jenom cvičit" a "zhubnout", ale ve chvíli, kdy vkročí do posilovny, jsou hned nazýváni odvážnými. Přitom by si svobodně měli vybírat, jaký sport zvolí a z jakého důvodu chtějí cvičit. Ne každý totiž touží po štíhlosti a pouze ze cvičení čerpá sílu a energii.

    Stejná svoboda výběru by měla platit i v oblečení. Obléct si krátký nátělník a ukázat tak trochu nahé kůže přece není důkaz odvahy. Už tak jsou objemnější lidé u známých módních značek limitováni výběrem velikostí. Tak proč by se nemohli cítit dobře v kousku oblečení, který se jim líbí?

  • Nejsi tlustá, jsi krásná

    Autor: iStock.com

    Na první pohled zcela nevinná věta vás může postavit před otázku, zda nemůžete být obojí? Krásná i s kily navíc. Pouze slovo "štíhlá" je vnímáno pozitivně, a tak tlustého člověka opět staví do pozice, že být tlustý je nepřípustné.

  • Vypadám tlustě?

    Autor: iStock.com

    Klasická věta pokládaná ženou svému muži před společným rande. Přitom v překladu se žena ptá: "Sluší mi to?" Bohužel tuk opět převzal měřítko krásy a stal se synonymem pro neatraktivní a nežádoucí. 

  • Sněz ten burger!

    Autor: iStock.com

    Stejně nepříjemné jako narážky na tloušťku mohou být narážky na nadměrnou štíhlost. Nikdy nevíte, co se za specifickým vzhledem člověka skrývá. Vliv na postavu může mít kromě stravovacích návyků také genetika nebo zdravotní stav.

    Komentování výběru jídla druhého nebo množství, které sní, může být ponižující a bolestivé. Obzvláště pokud nevíte, jaký má daná osoba vztah k jídlu.

  • Pravé ženy mají křivky

    Autor: iStock.com

    K pozitivnímu vývoji dochází zejména na sociálních sítích, což pomáhá rozbít stereotypní názor o úzkoprsém pohledu na ideál krásy. Téma sebelásky se objevuje v médiích čím dál častěji a lidé se snaží svět přetvořit v pozitivnější místo.

    Přesto může narážka na křivky ženy pobízet k názoru, že křivky jsou opět něco žádoucího. Všechny ženy mají právo se identifikovat jako "pravé ženy", a to bez ohledu na velikost, tvar nebo číslo na štítku džín.

  • Ty jsi zhubla, že? Vypadáš skvěle!

    Autor: iStock.com

    Je téměř nemožné pouhých pět minut neslyšet o něčí nové dietě, tréninkovém plánu, fitness rutině nebo čemkoli, co mělo za následek hubnutí. Zdá se to jako cíl každého. Zhubnout.

    Ale tělo se mění. Ztrácí, a naopak nabývá na váze, a to zcela neúmyslně ve spojitosti s mentálním i fyzickým zdravím. Každý předpokládá, že ztráta hmotnosti je cílená, a tedy i pozitivní. Přitom za hubnutím může stát rozchod nebo jiný osobní problém.

  • Opravdu chceš sníst tohle všechno?

    Autor: iStock.com

    Pro mnoho lidí, zejména ženy, je vidina velkých porcí považována za tabu. Žena by se podle společnosti měla v jídle hlídat. Ale stejně jako v předchozím případě – soudit něčí porce není slušné. Spousta žen má navíc dostatečně rychlý metabolismus a k udržení svého vzhledu nepotřebuje jíst "vrabčí porce".

  • I přes svou plnoštíhlost jsi v obličeji krásná!

    Autor: iStock.com

    Ačkoli může chtít osoba zalichotit, ten, komu je věta určena, slyší pouze: "Vzhledem k tomu, že jsi tlustá, v obličeji nevypadáš až tak zle." Krásné ženy existují ve všech konfekčních velikostech. Posuzovat jejich obličeje a tělo zvlášť je svým způsobem urážlivé.

  • Ty máš takové štěstí, že můžeš sníst, co chceš

    Autor: iStock.com

    Jídlo je neustále rozdělováno na to dobré a špatné. Z morálního pohledu se tak krmíme tím, že takové mrkve jsou lepší než mrkvový dort, a člověka s rychlým metabolismem vnímáme jako superhrdinu.

    Beze sporu mají určité potraviny v porovnání s ostatními větší nutriční hodnotu. To by nás ale nemělo limitovat ve výběru potravin a neměli bychom si myslet, že ty "špatné" potraviny rozhodně nepatří do zdravého stravování.

    Každé tělo je jiné, a tak si i říká o jiné potraviny. Komentovat něčí výběr jídla s tím, že si ho může dát pro svůj rychlý metabolismus, není na místě.

  • V tomhle vypadáš vážně hubeně

    Autor: iStock.com

    "Postavě lichotící" je často používaný termín, který ale ve skutečnosti znamená štíhlejší, menší nebo hubenější. 

    "Oblékání pro váš typ postavy" je další ze slovních spojení, která jsou často používána v módním průmyslu. Nejčastěji je to spojováno s lidmi s kypřejšími tvary. Přitom každý má právo nosit, v čem se cítí dobře a pohodlně. 

    Existuje mnoho způsobů, jak druhému zalichotit bez toho, že byste v něm vyvolali nepříjemný pocit. Vyzkoušejte třeba: "Vypadáš naprosto fantasticky!"

  • Jakákoli rada týkající se diety nebo cvičení

    Autor: iStock.com

    Lidé rádi sdílí své pokroky v hubnutí s ostatními. Obzvláště pokud drží zrovna dietu, která viditelně funguje. V druhých však mohou vyvolávat pocit méněcennosti, nebo je dokonce přimět k hubnutí, i když byli doteď se sebou spokojení. 

    Pak jsou tady také lidé, kteří trpí odlišnými problémy, jako jsou nevyléčitelná onemocnění, chronické bolesti nebo postižení. U takových může dieta způsobit nemalé zdravotní komplikace. 

    Přemýšlejte předem nad každým slovem, kterým hodnotíte druhé. Nikdy nevíte, jak velký dopad to na ně může mít.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji