Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vlna veder ohrožuje už i Vánoce. Usychá úroda jedlí, část stromků je spálená

Autor: ČTK, nkov - 
8. srpna 2018
15:35

Současná vlna tropického počasí v Evropě tvrdě dopadá také na belgické pěstitele vánočních jedlí. Oblast Arden, z níž pochází 85 procent belgických vánočních stromků, je v těchto dnech plná povadlých a někdy i dočista spálených malých stromků, napsal web belgické rozhlasové a televizní stanice RTBF. Srážkové úhrny za poslední týdny se v Belgii blíží k historickému minimu.

„Jsou zde školky, kde máte 15 až 25, někdy až 30 procent uschlých stromků, malých stromků, které jsou rezavé, které rostly během jara a pak je spálil sluneční žár,“ řekl šéf ardenské unie pěstitelů Jonathan Rigaux. Situace podle něj ještě není katastrofální, ale už nyní jsou prý ztráty obrovské.

Jestliže v příštích třech čtyřech týdnech nepřibude srážek, přijdou školky asi o 15 procent vánočních jedliček pro letošní sezonu, řekl Rigaux. Stromky budou buď uschlé, nebo nevyhovující z estetického hlediska.

Belgický meteorologický úřad klasifikuje aktuální podmínky na většině území jako „extrémně suché“. Srážkový úhrn za posledních 90 dní se již dostal na úroveň roku 1976, který byl v tomto ohledu rekordní.

offline ( 8. srpna 2018 18:14 )

Obávám se, že lidi to dotáhnou až do úplného konce. Samozřejmě 95 procent třeba zahyne, ale i těch 5 procent nejbohatších přeživších dokoná zkázu, že nezůstanou po lidech ani švábi a planeta skončí jako další Venuše. Ta byla podle všeho kdysi také živoucí planetou a co z ní udělal dokonalý skleníkový efekt? Teplota 450 stupňů, déšť kyseliny sírové a tlak na povrchu jako na dně moře. Byli tam také dříve lidé? Lidská tupost a bezohlednost je větší než vesmír.

Zobrazit celou diskusi