V sobotu v dopoledních hodinách vybudil obyvatele Prahy 1 z víkendové letargie a pohody podezřelý zvuk motorové pily. Tehdy ještě netušili, že pochází od místa, kde stojí jediný strom v celé Letenské ulici. O to šokující pak pro ně byl pohled na strom, při prvním dojmu v plné síle, který dřevorubci necitlivě prořezali až na holý kmen. Strom kvůli tomu bude mít pravděpodobně celý k zemi.

Byli jsme kontaktování správcem objektu, který nám oznámil, že zde bude docházet pouze k prořezu stromu,“ uvedla pro TV Prima mluvčí Městské policie hl. m. Prahy Irena Seifertová. „Ve chvíli, kdy jsme zjistili, že zde dochází k daleko většímu zásahu, okamžitě jsme to zastavili.“ Nyní je však patrné, že zásah i přes protesty kolemjdoucích přišel pozdě. Ze stromu zbyl jen holý kmen.V tuto chvíli k tomu nemám bližší informace. Tento případ rozhodně prošetříme,“ uvedl pro TV Prima mluvčí magistrátu hlavního města Vít Hofman. Strom se totiž vyskytuje přímo na pozemku, který náleží hlavnímu městu. Spravuje jej ale soukromá firma.

Čílí se obyvatelé i politici

Strom pravděpodobně nechala prořezat firma Solid, která příslušný pozemek spravuje. Údajně se tak mělo dít z rizikových havarijních důvodů, kdy na chodník popadalo pár větví ze stromu. Strom přitom vypadal zdravě, což je právě trnem v oku mnohým obyvatelům nejen první městské části ale i hlavního města. Hlavní slovo, zda bylo nutné strom takto necitlivě prořezat, bude v tomto ohledu bude mít dendrolog.

„Hned v pondělí požádám Odbor ochrany prostředí, aby celou věc prošetřil a především zpřísnil podmínky pro havarijní kácení,“ informovala ještě v sobotu večer náměstkyně primátorky a zároveň zastupitelka Prahy 1 Petra Kolínská (SZ) na svém facebookovém profilu.
Fotogalerie
5 fotografií