Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rudý Měsíc okouzlil svět. I v Česku se při nebeské show místy roztrhaly mraky

Autor: simao, ula, ČTK - 
27. července 2018
23:28

Na páteční večer připadl superúplněk a zatmění Měsíce. Nebeská show století trvala od 21:30 do 23:13 SEČ, luna se schovala na hodinu a 43 minut. Zemský stín navíc přebarvil Měsíc ze stříbrné na cihlově červenou, Češi však měli v pozorování smůlu. V Brně zahnala Měsíc bouřka s deštěm, i v Praze je pod mrakem. Další možnost budete mít až v červnu roku 2029, i když toto zatmění bude o tři minuty kratší než to dnešní.

Ve 21:30 začalo úplné zatmění Měsíce, které je pozorovatelné mimo jiné i z České republiky. Trvalo 103 minut a až do konce tohoto století už žádné delší nenastane. Úplnému zatmění předcházelo částečné, které nastalo už ve 20:24 a při kterém byl měsíční kotouč postupně překrýván zemským stínem. Pozorovat ho šlo až od 20:47, kdy Měsíc vyšel na oblohu.

V Česku komplikace: Částečně zataženo

Češi si však nebeskou show století příliš neužili. Fronty se tvořily na pražském Strahově, stovky lidí přišly večer na hvězdárnu ve středočeském Ondřejově, kde lze zatmění pozorovat ze dvou historických kopulí.

Na atraktivní pozorování lákala řada hvězdáren v Česku. Kdo nechtěl být rušen nejen lidmi a prožít si romantickou chvilku, vyrazil do míst, kde je minimální světelný smog. Co nejdál od města a pouličních lamp. Pozorování však komplikovala částečně zatažená obloha. Přesto nakonec na některých místech byla rudá luna pozorovatelná pouhým okem.

Při úplném zatmění Měsíc z oblohy nemizí, pouze nabývá cihlově červenou až rudou barvu. Je to způsobené jeho zákrytem v zemském stínu, při němž se sluneční světlo láme o vzdušný obal Země podobně jako o optický hranol. Na Měsíc přitom dopadá pouze červená, dlouhovlnná část světelného spektra.

Fotili jste dnešní zatmění a měli štěstí na dobrou viditelnost noční oblohy? Své fotky můžete poslat tip@blesk.cz

Video  Rudý Měsíc a nebeská show století: Takhle zatmění viděli z Řecka  - Reuters, Hudebnibanka.cz / Wonderfull Moonlight
Video se připravuje ...

Detaily i z Marsu

Letos se v podobnou dobu jako Měsíc dostala do zajímavé polohy vůči Zemi a Slunci i planeta Mars. Ocitl se ve velké opozici se Sluncem a k Zemi se přiblížil na 57,5 milionu kilometrů, takže byl mimořádně jasný. V době úkazu se nacházel necelých šest stupňů jižně od Měsíce.

Pozorování Měsíce i Marsu bylo možné okem, při použití dalekohledu byly na Marsu vidět i některé detaily. Po úplném zatmění Měsíce (tedy po 23:13 SEČ) Měsíc ještě téměř hodinu vystupoval z částečného stínu Země. 

Jak šel čas s historickým zatměním Měsíce?

  • Východ Měsíce: 20:47 SELČ
  • Začátek částečného zatmění: 20:24:27 SELČ
  • Začátek úplného zatmění: 21:30:15 SELČ
  • Maximální fáze zatmění: 22:21:43 SELČ
  • Konec úplného zatmění: 23:13:12 SELČ
  • Konec částečného zatmění: 00:19:00 SELČ

Zatmění Měsíce v Jablonci nad Nisou (27. 7. 2018) Zatmění Měsíce v Jablonci nad Nisou (27. 7. 2018) | ČTK

V USA měli smůlu

Ke sledování neobvyklého nebeského úkazu se lidé sešli například i u jihoafrického mysu Dobré naděje, na Rudém náměstí v Moskvě i u ikonické budovy opery v Sydney. V Austrálii si řada lidí zaplatila, aby mohla úplné zatmění sledovat v sydneyské hvězdárně.

Podle hinduistů nebeská tělesa Slunce a Měsíc při zatmění vydávají negativní energii, a tak velká řada chrámů v Indii zůstala dnes zavřená. Smůlu měli obyvatelé Severní Ameriky a většiny ostrovů v Tichém oceánu. Podle americké vesmírné agentury NASA se Severoameričané mohou těšit na zatmění Měsíce, které nastane 21. ledna 2019.

Nebeská nádhera

Naopak lidé v Evropě, Africe, Asii a Austrálii měli kromě zatmění Měsíce možnost sledovat právě také neobvykle jasnou planetu Mars. Podmínky pro pozorování se však měnily kraj od kraje. Například v Německu měli dobré pozorovací podmínky především v západní části země, nebe na východě zahalila oblačnost.

„Přesně o tomhle je život: O magických okamžicích jako je tento,“ řekl agentuře Reuters Teddy Muthusi, který zatmění sledoval v parku Uhuru v keňské metropoli Nairobi. „Je to prostě nádherné,“ dodal.

Pozorování rudého zatmění Měsíce v německém Frankfurtu (27.7.2018) Pozorování rudého zatmění Měsíce v německém Frankfurtu (27.7.2018) | Reuters

V Brně se mračna roztrhala a bouřka odezněla

Problémy s oblačností zhatily záměr sledovat nebeskou show ovšem třeba i v brně. Sledovat zatmění Měsíce v okolí hvězdárny na Kraví hoře vyrazily stovky lidí. Doufali že bouřka a oblačnost, které nad město dorazily v podvečer, zmizí. Měli smůlu. Okolo 21:00 sice viděli nad Špilberkem srpek Měsíce, ale o půl hodiny později zmizel v husté oblačnosti. Navíc se nad Brnem rozpršelo.

Zážitek tak měli spíše z blesků, které křižovaly nebe na západ od města, ze světelných instalací v parku a z dokumentu o Měsíci promítaného na zeď hvězdárny. Až po 22:00 se na jihovýchodní obloze Měsíc znovu matně objevil a o hodinu později těsně před koncem zatmění už byl vidět velmi zřetelně.

Pozorování rudého Měsíce v Brně:  Na koupališti se lidé mohli vykoupat při měsíční simulaci s výhledem na Špilberk. (27.7.2018) Pozorování rudého Měsíce v Brně: Na koupališti se lidé mohli vykoupat při měsíční simulaci s výhledem na Špilberk. (27.7.2018) | ČTK

Proč se Měsíc zabarvuje

Co se přitom s Měsícem během pátečního večera dělo? „Získá zvláštní cihlově oranžové až rudé zabarvení,“ vysvětloval Pavel Suchan, mluvčí Astronomického ústavu AV ČR. Vzdušný obal Země láme sluneční paprsky podobně jako optický hranol, budou směřovat dovnitř zemského stínu. Měsíc se díky tomu zbarvuje na zvláštně naoranžovělou, cihlově červenou, rudou, nebo dokonce
nahnědlou barvu. Na počátku a před koncem úplného zatmění může
získat i světle šedý až namodralý nádech.

Další šance až za 105 let!

Událost byla významná především kvůli tomu, že se jednalo o nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století, delší nastane až za 105 let. Konkrétně 9. června 2123 a potrvá ještě o tři minuty déle.

Další úplné vzácné zatmění Měsíce, který projde středem zemského stínu, nastane v červnu 2029. Bude jen o minutu kratší než to letošní.

Konec světa?

Zbarvení Měsíce do ruda je přitom i chvílí pro všechny temné proroky. Jedni tvrdí, že krvavý Měsíc souvisí s proroctvím o konci světa. Bible prý tak popisuje soudný den. Tato tvrzení vycházejí ze starozákonní prorocké knihy – Kniha Jóela. Jiní konspirátoři věří, že krvavý Měsíc byl předpovězen Knihou zjevení, která hovoří o velkých zemětřeseních a požárech. Tyto teorie o apokalypse se však objevují už dlouhá léta - a svět se točí dál.

diskutujici ( 28. července 2018 12:43 )

Jde to videt i na vcerejsich zaberech online kamery na Lyse hore: http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/kam/prohlizec.html?cam=lysa_hora2 Staci nahrat vyber od cca. 210 az do 230

certicekjity ( 28. července 2018 11:42 )

 Tak jsem jak blbka koukala a ono nic. Úplná tma a pak se potvůrka ukázal až když bylo po zatmění.

andy83 ( 27. července 2018 19:09 )

Na Chomutovsku máme po vtákách, žádný zatmění měsíce nebude protože je zataženo, a hvězdárna daleko.

Zobrazit celou diskusi