Čtení na prázdniny: Knihy nejen o přírodě, které děti v létě budou bavit

Čtení na prázdniny – tohle bude vaše děti bavit
Foto: Supermámy
Sdílej na facebooku
30. června  2018 
 06:00

Chcete, aby si děti i o prázdninách něco přečetly, ale nechcete jim to zprotivit? Pokud nemáte doma rozeného knihomola, jděte na to od lese. Nebo přesněji řečeno, nenápadně je obklopte knihami, které s prázdninami ladí více než jiné. Tady pro vás máme pár tipů!  Nejlepší knihy pro děti jsou zkrátka ty, které je baví. 

Sedmiletý syn se pomalu chystá na tábor a automaticky počítá s tím, že s sebou bere i nějaké knihy. Momentálně má vybrané tři: svou oblíbenou Příručku pro začínající dobrodruhy a pak Rostliny a stejně pojatý titul Stromy. Názvy se vystihují přesně  není to žádná beletrie, ale praktické knihy, které se v létě zkrátka mohou hodit. A to všem s dětmi od řekněme šesti let výše.  

Příručka pro začínající dobrodruhy, Euromedia
Příručka pro začínající dobrodruhy, Euromedia
Autor: Euromedia

Příručka pro začínajícího dobrodruha vyšla v Euromedii, jejím autorem  alespoň se tak kniha tváří  je Bear Grylls, vlastním jménem Edward Michael Grylls. Britský moderátor, dobrodruh a spisovatel známý například coby průvodce seriálem Nutné k přežití.

Každopádně, jeho knížka se díky formátu hodí tak akorát do batohu a seznamuje kluky a holky s mapami, orientací v nich, se základy táboření a riziky v přírodě.

A vlastně nevadí, že dojde třeba i na pirani, o to zajímavější pro děti je. Můj syn si například zamiloval upozornění na to, že je člověk v nouzi v podobě tří ohňů na třech vorech. 

Rostliny, Grada
Rostliny, Grada
Autor: Grada
Velký úspěch u nás doma slaví i zmíněná dvojice titulů z Grady  Rostliny stejně jako Stromy šikovně právě na začátku prázdnin vyšly v edici Příroda pro děti. V obou případech přináší 85 zajímavých druhů roslin, případně stromů, které se díky nim děti, a přiznejme si, že nejen ony, mohou konečně naučit poznávat.

A nejen to, věděli jste například to, že některé stromy tu byly už za života dinosaurů? Nebo to, že některé rostliny kvetou pouze od 6 do 12 hodin? To a mnohem víc se dozvíte v obou knihách plných obrázků, zajímavostí a testů.

Vezměte děti do lesa! 

Rostliny, stromy i zvířata dohromady představuje další titul jako dělaný na výlety, prázdniny a dovolenou. Průvodce přírodou pro děti obsahuje 200 různých druhů, které doplňují výstižné fotografie a rámečky se zajímavostmi.

Průvodce přírodou, Universum
Průvodce přírodou, Universum
Autor: Universum
S ohledem na dětské čtenáře jsou v textu i tipy na různé zábavné a vzdělávací aktivity. Kniha je skvělá do terénu jako průvodce při rodinném výletu do přírody. Přehledná i zábavná příručka s hezkou grafickou úpravou v praktickém formátu se vám v létě zkrátka bude hodit.

Není to roztomilá kniha o zvířátkách, jaké milují předškoláci, ale průvodce pro děti řekněme mladšího školního věku, který tak akorát kombinuje fakta a zajímavosti. Náš syn je díky ní schopný zabývat se zdánlivě obyčejnou přírodou podobně podrobně jako nedávno dinosaury. 

Pokud přece jen potřebujete pro své potomky něco o přírodě, ale roztomilejšího, sáhněte po další knížce z Euromedie, respektive z její edice Pikola, nazvané Hurá do lesa: Zvířata a rostliny v průběhu roku. Bohatě ilustrovaná kniha o přírodě provádí děti jednotlivými ročními obdobími. Seznámí se s nejdůležitějšími zvířaty a rostlinami našich lesů a také nahlédnou do ekologické rovnováhy přírody. Za to od nás autoři mají bod navíc.

Houby, Liliana Fabisińská, vydala Pikola, Euromedia
Houby, Liliana Fabisińská, vydala Pikola, Euromedia
Autor: Euromedia
Trochu z jiného ranku, ale také nabitá fakty je kniha Houby. Věřte, nevěřte, je zábavná, ačkoli byste to od hub možná nečekali. Knížka, jejíž autorkou je Liliana Fabisińská, vyšla v edici Pikola nakladatelství Euromedia. 

Houby jsou úžasné organismy, a přitom o nich víme tak málo. Jsou všude kolem nás – najdete je na zemi, pod vodou, na stromech nebo třeba ve vaší ledničce i na vaší kůži.

Některé druhy dokáží otrávit, jiné mají léčivé účinky a za některé výjimečné druhy byste zaplatili pořádné peníze. Věděli jste, že z některých druhů hub se vyrábí lampy, židle, peněženky a některé slouží dokonce jako materiál k stavbě domů? A co mají společného houby s camembertem nebo nivou? S antibiotiky? Některé houby se prý v noci, když padne tma, vznášejí vzduchem… Vydejte se do úchvatného, tajemného světa hub! Kniha je určena čtenářům a badatelům od osmi let, ale podle naší zkušenosti jí zvládnou i děti podstatně menší. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku