Pravda o bosé chůzi a barefoot botách: Škodí to dětem, nebo ne?

Pravda o bosé chůzi a barefoot botách: Škodí to dětem, nebo ne?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
27. září  2018 
 06:00

Zatímco ještě před pár lety rodiče věřili, že pro malé děti je tou nejvhodnější obuví jedině pevná kotníková, časy se mění a nyní je to jinak. Poslední dobou jsou stále populárnější barefoot boty, chůze v nich má totiž co nejvíce připomínat chození naboso. Hodí se pro děti, nebo ne? Tady se popravdě řečeno neshodnou ani odborníci. 

U sedmiletého syna jsem to ještě neřešila, ale u tříleté dcery už jsem se tomu od jejích prvních bot nedokázala vyhnout. Řeč je o výběru vhodné obuvi a o tom, že jakmile se o to začnete zajímat, dříve nebo později dospějete k volbě: normální, nebo bosé boty? 

Před několika málo roky musela jedna zámořská firma, která vyrábí právě bosé boty, zaplatit odškodné zákazníkům, kteří uvěřili, že její výrobky jsou vyloženě zdraví prospěšné, což se tvrdilo v reklamě. Nepotvrdil to však žádný výzkum, zákazníci se ozvali, výrobce soud prohrál a musel platit. 

Tahle kauza mi vytane na mysli vždycky, když čtu diskuse zastánců barefoot obuvi pro nejmenší děti, kteří nepřipouštějí pochybnost o její zdravotní prospěšnosti a dávají takové boty dětem neustále: do lesa stejně jako do města. 

A když se tady snažíte získat komentář odborníka, záleží na tom, komu zavoláte – počítejte s naprosto protichůdnými odpověďmi. Na jedné straně budou řekněme hodně tradiční ortopedové, kteří vám řeknou, že jedině pevná bota je správnou volbou. 

Na straně druhé najdete fyzioterapeuty, kteří vám odpřisáhnou, že správná je jedině bosá chůze, případně barefoot boty, a doplní to fotkami zdeformovaných nohou, hlavně z úzkých bot na podpatku. 

Mně osobně nakonec nejvíce sedí následující názor, který se dá vztáhnout na děti stejně jako na dospělé. "Pokud chce někdo chodit bos, ať chodí opravdu bos v přírodě," radí fyzioterapeutka Jana Šimonková. Ale když si z bosých bot, které nemají téměř žádnou podrážku, uděláte denní obutí, můžete si podle ní přivodit zdravotní problémy spojené s pohybovým aparátem, a to včetně páteře. "Chození v nich po městě je naprostá hloupost. Je to pro nohu za trest," komentuje to Jana Šimonková.

Mně to zní logicky, stačí si představit celý den chůze po tvrdém povrchu. Propagátoři bosé chůze namítají, že zásadní roli hraje způsob našlapování, protože pokud nechodíte po patách, jako většina lidí, tolik si neublížíte. To nejspíš skutečně má vliv, ale zatím neexistují odborné studie, které by dokázaly říci, co s vývojem dětské nohy udělají roky chůze v barefoot botách. 

Většina zastánců těchto bot odkazuje na tradici našich předků, kteří přece také chodili bosi. Ale zapomínají na to, že se pohybovali po úplně jiných površích než dnes my. Dalším argumentem pro ně je, že se eliminuje riziko zranění a že i celková technika, kdy se dopadá na středonoží a odráží se z palce, je pro nohy mnohem lepší.

Podle fyzioterapeutky Jany Šimonkové je to ale pro nohu devastující. "Údajně tento styl běhu má urychlit odraz a zvýšit rychlost. Jenže naše noha je stvořena přírodou k dopadu na zevní okraj paty. Proto je patní kost tak silná," vysvětluje. Sama se pak ve své ordinaci setkala s pacienty, kteří měli problémy způsobené přesně tímto běháním. 

Ale i když barefoot módě nepropadnete úplně – a ušetříte díky tomu tisíce a tisíce za dětské boty – některé věci za inspiraci rozhodně stojí! Protože třeba občasná bosá chůze v lese nebo po kamíncích určitě je pozitivní, a to i pro děti. A naopak tvrdé a úzké boty nebo nevhodný tvar špičky jsou prostě špatné a skutečně mohou dětskou nohu postupem času deformovat. 

Častým nešvarem je také nošení bot malých. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku