Co by měl dělat každý táta pro svou dceru? Na tohle nesmí zapomínat!

  • Co by měl dělat každý táta pro svou dceru? Na tohle nesmí zapomínat!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    2. června  2018 
     06:00

    Táta je pro dcery prvním hrdinou a mužským vzorem. Co v něm bude od malička vídat, to si s sebou ponese do dospělosti. Když bude otec k dcerám lhostejný a bude je neustále kritizovat, zřejmě budou jako dospělé trpět komplexy a nízkou sebedůvěrou. Co by měl tedy každý táta dělat pro svou dceru každý den? Tyhle věci by neměl opomíjet!

  • Buďte stále v její přítomnosti

    Autor: iStock

     

    Čas je neúprosný. Jeden den vidíte, že si hraje dcera s panenkami, ale zítra už půjde na své první rande. Nepropásněte žádný okamžik jejího života, protože z dívky vyroste žena velmi rychle. Buďte co nejvíc s ní, hrajte si s ní bez ohledu na to, že jste utahaní z práce. Lehněte si k ní do postele před spaním a čtěte jí pohádku, pomáhejte s domácími úkoly, jděte na procházku do parku a ujišťujte ji, že budete její přítel navždycky.

     

  • Dávejte jí příležitost zkoušet nové věci

    Autor: iStock

     

    Aby bylo dětství vaší dcery skutečně nádherné, zábavné a plné lekcí, ujistěte se, že jí dáváte dostatek příležitostí. Choďte na vycházky, jděte na výstavu, do zoo, vezměte ji do auta a jeďte sami dva někam, kde jste ještě nebyli, dívejte se společně na filmy, běžte do knihkupectví a vybírejte spolu knížky, vařte, sportujte, až bude větší, vezměte ji na nějaký koncert. Užívejte si každou vteřinu a vytvoříte si nezapomenutelné vzpomínky.

  • Říkejte jí, že jí to sluší a že je chytrá

    Autor: iStock

     

    Dávejte najevo své dceři, že je hezká a chytrá, bude se tak skutečně cítit. Říkejte jí, že je krásná nejen v krásných šatech, ale i tehdy, když běhá v parku a je celá zablácená. Naučte ji, že krása je uvnitř a proniká na povrch. Veďte ji ke studiu, podporujte ji ve všem, co ji baví. Pomáhejte jí s úkoly, chvalte její úspěchy a snažte se ji nekritizovat, když jí něco nevyjde.

     

  • Naučte ji nějaký sport

    Autor: iStock

     

    Říká se, že sport je jako život, to je důvod, proč byste ji měl nějaký naučit. Sport ji naučí bojovat, vyhrávat i prohrávat. Řekněte jí, že může zkusit jakýkoli druh sportu, který by ji bavil, bez ohledu na to, že jí to na začátku třeba nepůjde.

  • Vezměte ji za ruku a tančete s ní

    Autor: iStock

     

    Neznamená to, že byste měl se svou dcerou jen tancovat. To, že ji vezmete za ruku, není jen aktem okamžiku, ale dáváte jí tím najevo, že ji budete doprovázet tam, kam bude potřebovat. Tohle gesto je gestem jistoty, díky němuž vaše dcera pochopí, že bez ohledu na to, co se stane, s vámi může počítat.

     

  • Vždy jí dávejte plnou pozornost a důvěřujte jí

    Autor: iStock

     

    Když za vámi dcera přiběhne s nějakým problémem, nikdy jí neříkejte, že nemáte čas a že má jít za mámou. Musíte si najít čas, musíte ji vyslechnout, protože v tom okamžiku chce právě vás! Když to budete dělat, pochopí, že stojí za váš čas a že její názor berete vážně. Důvěřujte jí, buďte nejen její táta, ale taky důvěrník, pokud za vámi přijde. Za vaši důvěru se vám odmění zodpovědností a tím, že vás nikdy nezklame.

  • Berte roli otce vážně a dělejte to naplno

    Autor: iStock

    Otcové, kteří jsou skutečně přítomní, jsou velmi důležití. Už ve chvíli, kdy se vám dcera narodí, byste se měl zapojit do péče o ni. Navázání citového vztahu už v prenatálním období rozvíjí citový vztah s dcerou i do budoucna. Tento vztah je samozřejmý pro matky, ale i tátové mohou mnohé udělat. Tím, že budou naplno akceptovat svou roli.

     

    Proč je důležité mít tátu? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku