Podle legendy na Maltě v roce 60 n.l. přistál svatý Pavel a od okamžiku kdy ostrov zbavil hadů, se stala výspou křesťanství. Čas tam plyne pomalu a odvíjí se podle odbíjení zvonů v kostelech, kterých tam mají nejvíce na metr čtvereční na světě. Tahle staromilská tvář Malty nemusí vyhovovat každému, ale pro kratší poznávání je více než příjemná. Jen je třeba vyvarovat se opalování nahoře bez a návštěvám kostelů v šortkách. Neporušíte-li podobná nepsaná pravidla, setkáte se s milými a přívětivými ostrovany.

Malta: Ostrov mimo čas a prostor vybízí k romantice i ochutnávkám specialit.
Autor: Visit Malta, FIRO-tour

Místní lidé nevynechají žádnou příležitost k přátelské party, na níž nesmí chybět nakládané olivy, artyčoky vylepšené česnekovým sosem a citronem, domácí chleba a ovčí sýr gbejna. Ovšem turisté budou dříve či později nalákáni i na „maltský talíř“ kde nechybí bílé fazole, sušená rajčata, klobása a aby bylo jídlo barevnější mohou ho doprovodit pečené lilky, marinované dýně a kuskus. Národním pokrmem pak je králík na víně a hony na tyto malé savce připomínají vojenská tažení – na Malte je registrovaných zhruba 30 tisíc lovců.

Podívejte se na Maltu zblízka ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Malta: Ostrov mimo čas a prostor vybízí k romantice i ochutnávkám specialit. • VIDEO Visit Malta, FIRO-tour

„Tato destinace však není pouze rájem pro gurmány, ale i vyznavače historie. Snad nikde jinde nenajdete na tak malém prostoru tolik architektonických skvostů z různých období," řekla Blesku mluvčí cestovní kanceláře FIRO-tour, Eva Němečková. A uvádí pár tipů za všechny. Katedrála svatého Pavla s obrazem Stětí Jana Křtitele od Caravaggia (jako suvenýr si můžete přivézt víno s etiketou z tohoto obrazu). Palác velkého mistra. Národní muzeum archeologie či tzv. Požehnané zahrady. Strategické poloha mezi Evropou a Afrikou zapříčinila, že se na Maltě vystřídali Féničané, Kartagijci, Římané, Byzantinci, Arabové, Normané, Kastilští, Francouzi i Britové a všichni tam zanechali nějakou stopu.

Romantický spisovatel Walter Scott kdysi prohlásil, že Malta je jako sen a uvidíte-li tento ostrov z okénka letadla brzy po ránu či navečer, budete jistě souhlasit. Ono měkké světlo proměňuje kamenné pískovcové stavby, cimbuří pevnosti St. Elmo i věže kostelů ve zlato, které se třpytivě blýská nad modravým mořem. Nejmajestátněji působí hlavní město Valetta se skalnatým mysem, který rozděluje záliv na dvě části – na velký přístav Grand Harbour a Marsamxett Harbour. Tamní staré město má na délku jen necelý kilometr a šířku sotva polovic, zato je přeplněné středověkými domy dekorovanými balkónky jak vystřiženými z Romea a Julie.

Malta: Ostrov mimo čas a prostor vybízí k romantice i ochutnávkám specialit.
Autor: Visit Malta, FIRO-tour

Tyčí se na sousedním ostrově Gozo, kam se z Malty snadno dostanete lodí. Jako turista se však nezapomeňte zastavit u jeskyně, kde měla zamilovaná nymfa Kalypsó po sedm let věznit Odyssea a pak u megalitických chrámů na výšině Xaghra. Kdo je zbudoval a proč se dodnes neví, ale archeologové zjistili, že se jedná o stavby starší než slavné egyptské pyramidy.

Fotogalerie
20 fotografií