Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká televize natočila rozhovor ve vesmíru. Domlouvala ho rok a půl

Autor: ČTK, Mii - 
9. dubna 2018
15:51

Historický moment se v pondělí krátce po poledni podařil České televizi. Veřejnoprávní médium se poprvé během existence Česka spojilo s posádkou Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Rozhovor s americkým astronautem Andrewem Feustelem vedl moderátor pořadu Hyde Park Civilizace Daniel Stach a provázela ho zhruba šestisekundová technická prodleva mezi dotazy a odpověďmi. Na Twitteru o tom informoval Hyde Park Civilizace, který záznam rozhovoru odvysílá v sobotu. Reportáž z jeho natáčení má být k vidění v pondělních Událostech.  

„Hlásíme úspěch! Rozhovor s astronautem Feustelem je v plném proudu – a astronaut má na sobě českou vlajku!“ uvedl Hyde Park Civilizace v pondělí kolem 13:00 na Twitteru. Podle České televize NASA vyčlenila v programu vesmírné posádky na rozhovor s ní 20 minut a Feustel si na jeho natáčení oblékl tričko s logem sta let česko-amerických vztahů a samostatnosti českého státu.

Rozhovoru s Feustelem, který s sebou na oběžnou dráhu vzal postavičku českého Krtka, předcházela mnohaměsíční vyjednávání. Vedoucí dramaturgyně pořadu Hyde Park Civilizace Gabriela Cihlářová už dříve řekla, že Feustel od začátku s nápadem na televizní přenos souhlasil a podporoval ho při jednání s NASA, samotný přenos z orbity řešila televize s astronautem rok a půl.

Vysílání rozhovoru označila Cihlářová za technicky hodně náročné, protože vesmírná stanice je 400 kilometrů nad povrchem Země a pohybuje se rychlostí přes 27 000 kilometrů za hodinu. Při spojení s ní tedy není možné používat pozemní radioteleskopy, protože stanice je z pozemského pohledu vidět jen pár minut, než zmizí za obzorem. Signál proto putuje přes několik družic až do Nového Mexika, odkud ho do ČT poslal satelit Evropské vysílatelské unie.

Astronaut si s sebou vzal Krtečka

Americký astronaut odstartoval ke své třetí vesmírné misi v březnu a na každou ze svých misí si s sebou bral předměty odkazující na Českou republiku, protože jeho manželka Indira má české kořeny. Vedle figurky Krtka z animovaného seriálu Zdeňka Milera má Feustel nyní u sebe i kopie dvou obrázků z časopisu Vedem, který vydávali chlapci v židovském ghettu vytvořeném nacisty za druhé světové války v Terezíně. Krtka přitom vzal s sebou do vesmíru podruhé. Poprvé ho měl při své předcházející misi, kdy v roce 2011 při letu raketoplánu Endeavour STS-134 prožil na palubě ISS 16 dnů.

Rok 2011 - Astronaut Andrew Feustel si vzal do vesmíru poprvé Krtečka. Rok 2011 - Astronaut Andrew Feustel si vzal do vesmíru poprvé Krtečka. | Foto Aha! – David Kundrát, ara

Na palubě kosmické stanice se astronaut ve volném čase zapojuje i do spolupráce s programem Do kosmu s Krtkem, který organizuje Astronomický ústav Akademie věd ČR a České kosmické kanceláře. Z oběžné dráhy již zaslal na web první fotku a měl by také třeba provést některé experimenty navržené českými studenty.

PETR_50 ( 9. dubna 2018 16:12 )

Tak snad ty 6-ti sekundové prodlevy teď vystříhají. Víte kolik stojí jedna minuta vysílání na čt24??? No pěkné peníze!!!

Zobrazit celou diskusi