Když na brusle, tak na Harfu! A další tipy na tenhle víkend

Bruslaři v Galerii Harfa už tenhle víkend!
Foto: Galerie Harfa
Sdílej na facebooku
6. dubna  2018 
 06:00

Tenhle víkend už je opravdu jaro a tomu odpovídá i nabídka akcí, které můžete navštívit. Ať už jsou to velké setkání in-line bruslařů, otevírání hradů, zámků a pevností nebo třeba polštářová bitva. 

Největší setkání bruslařů v Česku hostí už tento víkend pražská Galerie Harfa. Druhý ročník Inline Festivalu proběhne v sobotu 7. dubna – jde o největší setkání bruslařů z celé republiky. Na akci je možné zdarma vyzkoušet nové modely bruslí a koloběžek, kterých bude na místě více než 500 druhů. Lákadlem pro veřejnost je především exhibice profesionálních jezdců na U-rampě a ve street zóně na aggressive bruslích. Vstup na akci je zdarma, začíná se v deset dopoledne, zábavu si budete moci užívat až do šesti večer. 

Svou účast přislíbili profesionální jezdci z řad rychlobruslařů, freestylerů, aggressive bruslařů, in-line instruktorů a jezdců na koloběžkách v U-rampě, s kterými bude možné konzultovat styl jízdy, triky a jiné vychytávky. Na festivalu budou přítomni zástupci všech významných výrobců pohybujících se u nás v tomto oboru. Díky tomu lze na akci nasbírat informace o veškerém vybavení, které je pro tyto sporty potřeba. Zájemci o koupi budou mít v tento den festivalovou slevu 20 procent.

Pokud se na in-line brusle zrovna necítíte, máme tady pro vás pár dalších tipů. Zkoušeli jste se někdy bavit na koncertě, a přitom nepoužít zrak? Sedět potmě v hospodě? To jsou situace, které zažívají běžně lidé s handicapem. Vžít se do jejich role umožní série dubnových akcí pořádaných pod taktovkou Neviditelné výstavy, která slaví letos už 7. výročí od otevření. Mezi prvními příležitostmi, kdy bude moci veřejnost vyzkoušet na vlastní kůži život bez zraku, budou právě slepý koncert  v pražské hospodě U Vystřelenýho oka a modelování poslepu.

Koncert potmě začne v sobotu 7. dubna od šesti večer, nedělní program se koná přímo v prostorách Neviditelné výstavy v Praze na Novoměstské radnici od deseti do jedné. Zájemci z řad vidící veřejnosti tak můžou nasadit klapky na oči a pod vedením nevidomé lektorky Libuše Petrašové si vyzkoušet různé techniky hmatového modelování. 

Budete také uklízet? 

Spolu s jarem nastává i čas úklidů, a to doma i na ulicích, ve veřejných prostranstvích, v městských parcích. Dbá na to i celostátní projekt Ukliďme Česko, který se letos 7. dubna koná již popáté. Akce probíhají po celé zemi, tu ve svém okolí můžete najít na webu projektu. 

Zajímavé by mohlo být i otvírání pevnosti Terezín. Ldé si budou moci prohlédnout opravené historické prostory a v nich vytvořené expozice a také budou moci zažít atmosféru doby, kdy se nosily pohádkové uniformy a třírohé klobouky, nebo prozkoumat podzemní chodby.

Pěší regiment Gaisruck vám předvede vojenský výcvik dle dobových předpisů a zasvětí vás do kasárenského života. Nad opevněním budou burácet výstřely z pevnostních děl, s jejichž obsluhou vás seznámí dělostřelci z Feld Artillerie Corps. Muzeum La Grace vás zasvětí do nástrah mořeplavby v 18. století a představí vám svou plachetnici, která brázdí moře i oceány. Po celý den budete mít možnost se seznámit se starými řemesly. Chybět nebudou kovář, košíkář, ale ani další původní řemesla.

Otevírají se také hrady a zámky. Mezi zajímavé tipy patří třeba kostýmované prohlídky v Plumlově či v Mníšku pod Brdy. V Mníšku každý víkend nabízejí prohlídky určené především dětem od 3 do 9 let, ale ne jenom jim. V předem stanovených dnech, hodinách a po telefonické rezervaci si můžete společně s ratolestmi projít zámek tak, aby to všechny bavilo, něco jste zažili a něco se také dozvěděli. Můžete se těšit na prohlídky kouzelného sklepení a výstavu panenek v historických kostýmech.

A co takhle polštářová bitva? Koná se v sobotu 7. dubna od dvou odpoledne na Masarykově náměstí v Hradci Králové v rámci celosvětové akce Pillow Fight Day. Hradec Králové se tak znovu zařadí po bok tradičních polštářových bitev konaných v Amsterdamu, Berlíně, Kodani, Atlantě, New Yorku nebo třeba v městě Taipei. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku