12 věcí, které by měla vědět vaše dcera. Naučte ji je!

  • 12 věcí, které by měla vědět vaše dcera. Naučte ji je!
    ....
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    5. dubna  2018 
     06:50
    Každá matka dobře ví, že dívky mají život v mnoha ohledech přece jen o něco těžší a náročnější a musí si dokázat poradit s nejrůznějšími situacemi, aby se jejich život ubíral směrem, kterým chtějí, a aby dostaly, co si zaslouží. Jak můžete v tomto ohledu pomoci své dceři?
  • Proč je to tak důležité?

    Zlomové čtyři roky. Z batolete se stává předškolák a vše se zdá jednodušší.
    Zlomové čtyři roky. Z batolete se stává předškolák a vše se zdá jednodušší.
    Autor: iStock

    „Přestože je moje dcerka ještě malá a nemusela dosud překonávat závažnější a namáhavější překážky než bábovičkové bitvy na pískovišti a souboj o největší lívanec se starším bratrem, brzy přijde na to, že objevování světa a zapojení se do společnosti není zrovna snadné. Jako její matka jí samozřejmě nemohu k ničemu nutit nebo jí nařizovat, aby se řídila mými zkušenostmi a bezhlavě ctila moje vlastní pravidla, zákazy nebo příkazy. Jediné, co pro ni můžu udělat, je, že se budu poctivě snažit ukázat jí možnosti, poradit jí, jaké chování je vhodné, a jaké je naopak nepřípustné, předat jí nástroje, které bude časem potřebovat k tomu, aby se naučila správně rozhodovat, komunikovat a také dávat najevo své city, lásku, pokoru, aby se naučila pomáhat druhým, soucítit s nimi a poskytovat podporu i důvěru lidem kolem sebe.

    Existují zkrátka věci, které chci, aby pochopila, a je třeba, aby věděla o životě a lidech, které bude na své cestě potkávat. Myslím, že tyto lekce jí pomohou utvářet si nezkažený náhled na svět, vybudovat železnou vůli, naučí jí být trpělivou, silnou a zároveň láskyplnou a pečující ženou,“ vysvětluje Renáta (38), maminka dvou dětí. Co tedy podle ní včas naučit svou dceru?

  • Žádné nereálné cíle

    1. Pokud se setkáš s jakoukoli formou obtěžování ze strany mužů (ať už s obtěžováním fyzickým nebo „jen“ slovním), nikdy o tom nemlč. Naopak, neváhej o této věci mluvit pěkně nahlas, svěř se mámě, kamarádce, učitelce ve škole, netutlej to v sobě jako tajemství! Takové chování se netoleruje a musí být potrestáno!

    2. Pokud se cítíš přehlížena, odstrkována, podceňována, nebo dokonce šikanována, ať už ve škole, v oddíle gymnastiky, na letním táboře nebo kdekoli jinde, nedej se! Zasloužíš si být vidět a ukázat, co dokážeš!

    3. Neklaď sama sobě nereálné cíle, ke svým vytouženým metám postupuj s pokorou a trpělivostí. Urči si nejprve „malý“ cíl a postupně se propracovávej k těm vyšším. Všechno má svůj čas a poctivou prací dokážeš, cokoli budeš chtít, když se nebudeš bát překonávat své hranice!

  • Miluj své tělo

    ....
    ....
    Autor: iStock

    4. Miluj své tělo a starej se o něj, věnuj mu péči, kterou si zaslouží – dobře a kvalitně jez a hýbej se. Najdi si sport, který tě bude bavit, a najdi si na něj čas. A i když nebudeš se svými křivkami zcela spokojená, miluj i své nedostatky a hrdě je ukazuj světu!

    5. Nezapomeň, že tvé tělo patří jen a jen tobě a nikdo jiný o něm nemá právo mluvit nebo se ho dotýkat bez tvého výslovného svolení.

    6. Můžeš se stát čímkoli, co si budeš přát! Chceš být astronautkou a odletět do vesmíru? Tvrdě dři matematiku a fyziku, najdi si zájmový kroužek o astronomii, přihlas se na specializovaný letní kemp… A nikým se od svých smělých plánů nenech odrazovat!

  • Nemysli jen na sebe

    Mateřství má mnoho podob
    Mateřství má mnoho podob
    Autor: iStock

    7. Miluj lidi kolem sebe, a to bez ohledu na jejich vzhled, hmotnost, náboženské vyznání, sexuální orientaci nebo úroveň vzdělání. Záležet by ti mělo jen na jejich charakteru a morálních zásadách.

    8. Buď odvážná, nenech se odradit od svých plánů, snů a představ o budoucnosti. Přechod rumunských hor, expedice do Indie, přijímací zkoušky na medicínu, kurz potápění… Když překonáš svůj ostych, obavy a předsudky a půjdeš si za svým, zvládneš (téměř) cokoli.

    9. Nemysli jen na sebe a své potřeby nebo požadavky. Měla bys umět ve správných případech ustoupit, přijímat kompromisy a ukázat pochopení i soucit.

  • Nech se inspirovat!

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    10. Nikdy nesuď ostatní, nevíš, co je vedlo k určitému chování nebo skutku, nemáš nejmenší tušení, jaký je jejich život a jaké velké problémy mají za sebou nebo zrovna řeší. Místo rychlých soudů se raději nauč naslouchat a podat pomocnou ruku (a ochotné ucho, které vyslechne).

    11. Obklopuj se silnými, inspirativními a schopnými ženami, budou tě posouvat vpřed, motivovat k úspěšnějším výkonům a přirozeně vést k tomu, abys byla lepším člověkem.

    12. Nezapomínej nikdy na to, jaké máš obrovské štěstí, že jsi milována! Každičký den svého života!

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku