Kokosový olej: Zhubnete po něm, nebo je to lež?

Kokosový olej: Zhubnete po něm, nebo je to lež?
28. března  2018 
 06:00

Kokos je vedle avokáda, pomela a manga dalším exotickým ovocem, které je v poslední době na vzestupu. Připisují se mu zázračné účinky při snižování váhy a nejedna česká hospodyňka se už nechala zlákat a smaží na kokosovém oleji řízky. Jaká je pravda? Je kokosový olej lepší než slunečnicový? A můžete po kokosu zhubnout? 

V čem je kokos výjimečný? Dokáže nám jeho pravidelné konzumování v jakékoliv formě zajistit štíhlou postavu? Odpověď na tuto otázku není úplně jednoduchá a rozhodně ne jednoznačná. Zdravý ale kokos určitě je.

Proč je odpověď tak složitá? Kokos obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCT), stejně jako řepkový, olivový nebo slunečnicový olej. Ty jsou pro tělo zdravé, protože je tělo umí lépe využít a neukládají se jako zásobní tuk, pokud jich není nadbytek.

„Po konzumaci těchto mastných kyselin se zvyšuje na krátkou dobu náš klidový energetický výdej a v některých výzkumech se prokázal také příznivý vliv na potlačení chuti k jídluTo znamená, že když sníme jídlo s jejich obsahem, měli bychom sníst méně kalorií v následujícím jídle,“ říká výživový specialista Michal Richter.

Jenže přichází ALE. Kokos tyto prospěšné kyseliny sice obsahuje, ale jen z 15 procent. V převážné většině obsahuje kyselinu laurovou, jejíž pozitivní účinky na hubnutí nejsou jednoznačně prokázány

Podporuje imunitu

"Nejen proto jsou výsledky dosavadních prací dokazující pozitivní vliv kokosového tuku na redukci hmotnosti nejednoznačné,“ uvádí Michal Richter s tím, že místo, kde by ale kokosový tuk mohl mít velký význam, je u lidí, kteří potřebují zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, což potvrzuje několik studií.

Kyselina laurová je mimo jiné látka obsažená v mateřském mléce a má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Kokos sice není dietním zázrakem, jak se o něm občas tvrdí, ale jednoznačně svědčí imunitě a například v kosmetice bývá kokosový olej účinný proti akné

A co kokosové mléko? Tento produkt obecně podporuje náš imunitní systém a funkci srdce a cév. Je prokázáno, že národy, které ho pijí, mají nižší výskyt například srdečních chorob.

Chcete vědět více o kokosu a jeho pozitivních účincích na lidské zdraví? Čtěte na mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji