Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vynálezce přidal detaily k vraždě novinářky: Do těla prý bodal kvůli plynům

Autor: Darina Jíchová - 
23. března 2018
11:20

Dánský vynálezce Peter Madsen (47), který je souzen za vraždu švédské novinářky Kim Wallové (†30), dál před soudem popírá, že by ženu zabil. Trvá na tom, že její smrt byla nehoda. Jenže během výslechu přidal i vlastní verzi toho, proč bylo její tělo pobodané. Uvedl, že chtěl, aby z něho unikly plyny a ono rychleji kleslo ke dnu. Soudní lékařka jeho tvrzení vyvrátila, rány jsou prý příliš mělké, informoval deník Daily Mail.

Madsen od začátku svého zadržení trvá na tom, že Wallovou nezabil. Nepopírá však, že její tělo rozřezal a hodil do moře. Během slyšení dokonce uvedl, že když novinářce odřezával hlavu, vybavil se mu film Brada Pitta Sedm. U výpovědi se pokusil vysvětlit i to, proč na ženině torzu byly mnohačetné bodné rány. Řekl, že chtěl, aby z těla unikly plyny.

Patoložka: Rány jsou moc mělké

Soudní lékařka Christina Jacobsenová z týmu patologů, kteří tělo ohledávali, však uvedla, že je to nesmysl. Rány jsou umístěné především v oblasti hrudníku a genitálií, pokud je Wallová utržila ještě zaživa, mohly být dokonce příčinou smrti. Jacobsenová dodala, že na upuštění plynů z těla jsou rány příliš mělké a na špatném místě.

Madsen prohlásil, že po rozřezání bodal, kde si myslel, že je to nejlepší. „Nebylo v tom nic sexuálního.“ Patoložka řekla, že objevili kolem 12 ran v oblasti vnitřních i vnějších genitálií. „Rány bylo téměř povrchové, u živého člověka by hodně krvácely. S únikem plynů ale nemají nic dělat, ty se neměly jak dostat pryč z těla,“ oznámila. Tým soudních lékařů navíc došel k závěru, že k bodným ranám na hrudníku došlo ještě před smrtí oběti.

Příčina smrti je stále záhadou

Příčinu smrti ale nejsou schopni s jistotou určit. Wallová mohla zemřít jak na utržené rány, tak na udušení. Její dýchací cesty byly poškozeny. „Mohlo jít o udušení, proříznutí hrdla nebo i o utonutí,“ řekla Jacobsenová. Předložila rovněž důkazy o tom, že novinářka měla zranění na krku a bradě, obě vznikly ještě před smrtí. „Zranění na krku odpovídá stopám po svázání, ta na bradě mohl způsobit roubík,“ uvedla.

Ve čtvrtek byl předvolán přítel novinářky Ole Stobbe Nielsen. Vypověděl, že Wallová měla z projížďky na ponorce strach, ale nakonec Madsenovu pozvánku přijala. Vyšetřovatelům dal k dispozici zprávy, které mu novinářka těsně před potopením plavidla napsala. „Jsem stále naživu,“ uvedla v jedné z nich.

Skica ze soudního přelíčení s Peterem Madsenem. Skica ze soudního přelíčení s Peterem Madsenem. | Reuters

Prokuratura chce pro Madsena doživotí

Prokurátor Jakob Buch-Jepsen chce pro Madsena doživotní trest. Domnívá se, že šlo o úkladnou vraždu. Vynálezce si na ponorce všechno připravil, donesl si věci, které do obvyklé výbavy ponorky nepatří a o svém záměru někoho zabít dokonce napsal své tehdejší přítelkyni, jejíž svědectví má Buch-Jepsen k dispozici.

„Wallovou na ponorku vylákal, mučil ji a zabil. Její tělo zohavil, sexuálně se na něm ukájel a nakonec ho rozřezané a zabalené v igelitových pytlích vyhodil do moře,“ uvedl právník.

Filmy o mučení žen

„Podle psychiatrických testů je to zvrácený polymorf a psychopat, podle jeho výsledků je také sexuální deviant. Lékaři ho označili za narcistu a manipulátora, který nemá žádný soucit a je neschopný cítit vinu,“ přečetl Butch-Jepsen z lékařské zprávy. Během přelíčení prokuratura promítla tři krátké filmy uložené v Madsenově počítači, všechny znázorňovaly mučení žen.

Obsah jednoho z nich byl tak znepokojující, že jej právnici nesdíleli s veřejností. Jeho zálibu v násilnostech potvrdila i historie jeho webového prohlížeče, jen pár hodin před příchodem Wallové si pouštěl video, na kterém muž prořízne hrdlo mladé dívky. Během křížového výslechu se také přiznal k tomu, že obdivuje valašského knížete Vlada III. Draculu Napichovače. Ten si toto přízvisko vysloužil, protože své nepřátele napichoval na kůly.

Zobrazit celou diskusi