10 věcí, které by měl vědět každý novopečený rodič

  • 10 věcí, které by měl vědět každý novopečený rodič
    Miminko by mělo spát na zádech.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    10. března  2018 
     06:00
    První týdny s novorozencem, to je většinou divoká a bláznivá jízda. Netrvá ale dlouho a vše se časem srovná (připomínejte si to v okamžicích, kdy padáte nevyspáním a vyhlížíte pověstné světlo na konci tunelu). Jak si život s miminkem usnadnit? Zde je pár vyzkoušených triků, které se ostatním maminkám osvědčily.
  • Olej (nejen) na zadeček

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nechcete jen celé dny lítat mezi vyvařováním lahviček a dudlíků, špinavým prádlem, úklidem a vařením? Jak to udělat, aby vám zbývalo více času na mazlení a pusinkování s vaším voňavým uzlíčkem a vzájemné poznávání? Toužíte se více soustředit na něžné chvilky plné lásky, než na domácí povinnosti a nepadat přitom únavou? Zvládněte svou novou roli jako zdatný profesionál!

    První stolice u novorozenců, tzv. smolka (nevzniká ještě díky potravě, ale z látek, které dítě polykalo v děloze – z epitelové tkáně, lanuga, hlenu, plodové vody, žluči a vody) umí být dost odolná a její odstranění nejen z oblečení, ale také z pokožky miminka, může být pěkná dřina. Použijte trochu mandlového nebo kokosového bio oleje, nalijte na bavlněný tamponek nebo látkovou plínku a zlehka jím utřete zadeček dítěte. Pokožku navíc krásně zjemní.

  • Najděte tu správnou plenku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Používejte vždy správnou velikost jednorázových plenek. Nesnažte se v rámci úspory pořídit například o číslo větší s tím, že to ničemu nevadí a kojenec do nich rychle doroste. Ne! Doceníte to v případě menší nebo větší „exploze“. Věřte, že elastické upínací pásky na bocích plenek tam nejsou jen pro ozdobu (i když jsou na nich obvykle více než roztomilé motivy), ale mají svou nezastupitelnou funkci. Brání protečení nechtěných tekutin mimo plenku až…existuje mnoho míst, kde moč ani různobarevné novorozenecké exkrementy mít nechcete, že? Při přebalování ukládejte veškeré použité ubrousky do špinavé plenky, kterou až poté vysunete zpod zadečku dítěte, zabalíte, zalepíte a vyhodíte. Pak můžete okamžitě použít plenku čistou a je hotovo.

  • Trik při krmení

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Usíná vám malý hladovec během kojení? Stává se to poměrně často a existuje snadná pomoc, jak ho nenásilným způsobem vzbudit, aby se dostatečně najedl. Položte ho na zádíčka, začněte opatrně svlékat dupačky nebo bodýčko a vyměňte mu plenku. Chladnější vzduch, který se během tohoto procesu dostane k holé pokožce, by ho měl spolehlivě probudit. Navíc takzvaně zabijete dvě mouchy jednou ranou, budete moci pokračovat v krmení a ještě máte odbyté přebalení do suchého.

  • Léky v dudlíku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Obyčejný dudlík, který seženete v téměř každé lékárně, může posloužit jako užitečný pomocník, když si nevíte rady s malým marodem, který odmítá pozřít potřebné léky, kapky nebo sirup. Dutý prostor v dudlíku můžete využít jako zásobárnu těchto léků. I přes malý a pomalý průtok, jde o super vychytávku, která dítko uklidní, a nakonec do něj léky vpravíte, i když to bude samozřejmě trvat delší dobu. Kreativní řešení!

  • Malý cyklista

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Trpí váš mrňousek na koliky, bolí ho bříško, má křeče? Kromě nahřátých pytlíčků s třešňovými pecičkami můžete zkusit nenáročný, ale účinný cvik, který většinou dokáže uvolnit nahromaděné plyny a přinést úlevu. Položte miminko na podložku na záda a pokrčenými nožičkami opatrně otáčejte krouživými pohyby, jako byste simulovali jízdu na kole (zabírání nohou do pedálů šlapek), kolínka směřují od sebe.

  • Kouzlo zavinutí

    Pokud jste fanoušci zavinovaček a chystáte se se zavinováním začít, dělejte to správným způsobem. Zavinovací dečku umístěte na postel nebo přebalovací pult. Položte na ni miminko, ruce mu dejte opatrně podél těla. Pevně převiňte přes dítě pravý nebo levý cíp dečky (nebo velké látkové pleny) tak, aby ruka byla napevno u těla. Když je zavinovačka delší, klidně okraj zastrčte pod tělíčko. Pak přehněte spodní okraj – nohy nechte volnější, aby mohlo prokopávat. Přehněte druhý okraj (opět ruka podél těla) a nakonec celou zavinovačku převiňte stuhou. Dejte si stuhu napůl, je dobré si tuto polovinu poznačit fixem, abyste ji nemuseli pokaždé hledat. Začnete na hrudníku, kam položíte stuhu v polovině. Potom přetáhněte stuhu pod miminko (postupujete směrem dolů), nad miminko a pod, kde stuhu zavážete na mašli. Měli byste skončit zhruba u stehen. Tím se vše zpevní a utáhne.

  • Nedržte ho vzhůru

    Chrápání u miminek. Děti pak dýchají s otevřenými ústy.
    Chrápání u miminek. Děti pak dýchají s otevřenými ústy.
    Autor: iStock

    Novorozenci prospí až 16 hodin denně, z toho tedy až osm hodin během dne. Není na tom nic divného, takže se neznepokojujte. Největší chybou, kterou můžete udělat je, snažit se dítě „násilím“ udržet vzhůru co nejdéle, třeba v domnění, že když bude spát hodně během dne, čeká vás pak probdělá noc. Miminka si sama určují svůj spánkový rytmus a pro zdravý vývoj potřebují kvalitní spánek. Pokud do něj budete zasahovat, dosáhnete jen toho, že dítko bude podrážděné, plačtivé a v okamžiku, kdy budete chtít, aby spalo, díky přetažení a narušenému režimu to zkrátka nepůjde.

  • Nesprintujte hned k postýlce

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Uložili jste dítě do postýlky, nakrmené, přebalené, vykoupané, rozsvítili noční lampičku, dali pusu na dobrou noc a odešli z místnosti. Pokud se snažíte nastavit pravidelný usínací rituál, zkuste vydržet a neběhat k postýlce pokaždé, když se ozve sebemenší náznak kňourání nebo vzlykání. Stejně tak v případě, že děťátko spí. Okamžitým sprintem do pokojíčku ho můžete snadno vyrušit a vzbudit i v případě, že si jen lehce zaplakalo ze spánku. Vyčkejte chvilku, než zjistíte, zda zvuky samy neutichnou. Nelekejte ho hned mluvením, nesahejte na polospící miminko, nechte ho, ať se zcela probudí bez vašeho přičinění.

  • Spěte s ním

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když jsem byla těhotná, dostala jsem od kolegyně radu k nezaplacení, kterou se údajně řídila i ona sama, maminka tří dětí, a nedá na ni dopustit. Považuje ji za jedno z nejlepších rozhodnutí, které kdy udělala a já s ní musím souhlasit – když vaše miminko usne, jděte si s klidným svědomím lehnout a odpočinout spolu s ním, nebudete litovat! Dobijete baterky pro další maraton, praní i vaření určitě počká. Pryč s výčitkami, že vám přetéká koš s prádlem na žehlení nebo jste už týden neutřela prach z nábytku!

  • Myčka nebo ventilátor

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Už jste slyšeli o tzv. bílém šumu? Odborně řečeno je to signál s různým frekvenčním rozsahem, laicky jde např. o šumění moře, zvuk motoru auta, jedoucího vlaku nebo zapnutého vysavače či fénu, zvuky deště, zurčícího potoka, napouštění vany, zpěv ptáků v lese a mnohé další. Je prokázáno, že když dítě v úplném tichu, jeho spánek je zpravidla lehčí a snadněji ho probudí jakýkoli rušivý hluk. Sežeňte si nahrávku s bílým šumem, existují i mobilní aplikace, využít můžete také puštěnou pračku, myčku nebo stojanový ventilátor (který se samozřejmě nachází jinde, než v bezprostřední blízkosti spícího kojence).

     

     

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku