17. listopad už není jen o věncích a zapalování svíček. Posledních šest let jej oživuje i veselý satirický karneval Sametové posvícení, které se rok od roku rozrůstá. Jeho cílem je satiricky reflektovat aktuální dění. Letos poprvé si tak můžete prohlédnout všechny masky v rámci výstavy, která potrvá pouze do 29. ledna. Sami si pak můžete vyzkoušet i některé masky nasadit.

Chceme slavit demokracii, ale zároveň chceme upozorňovat na spoustu jejích problematických stránek. Právě forma satirického karnevalu nám umožňuje zůstat v módu slavení demokracie,“ vysvětlovala organizátorka Olga Cieslarová.

Do průvodu Sametového posvícení se zapojují umělci, občanské iniciativy i vysoké, střední i základní školy. „Rádi bychom, kdyby bylo jednou Sametové posvícení součástí občanské výchovy, aby studenti diskutovali o tom, co je osobně pálí a hledali formy, jak to satiricky ztvárnit a pak se s tím účastnili průvodu,“ řekla při vernisáži Cieslarová.

Video
Video se připravuje ...

Sametové posvícení vystavuje masky, které jste mohli vidět během posledních 6 let v průvodu 17. listopadu. Eva Fornálová

Obří vagina i politici

V rámci výstavy si můžete přečíst, na co konkrétně jednotlivé iniciativy a školy během těch let upozorňovaly a co měly dané satirické výjevy symbolizovat. Například obří vyobrazení vaginy upozorňuje na problematiku praktik v českém zdravotnictví, které ve většině případů rodiček udělají nástřih hráze, která se bolestivě hojí a způsobuje následné komplikace. Najdete tu například ale i masky předních českých politiků, jako je Andrej Babiš, Miroslav Kalousek nebo Václav Klaus.

Vznik Sametového posvícení

Sametové posvícení se před lety inspirovalo basilejským svátkem Fasnacht, kdy se do ulic vypravují stovky masek upozorňující na tamější dění ve společnosti. V rámci tradice se ulice Basileje na počátku postního období promění na tři dny a tři noci v rej masek a hudby. 

Satirický průvod si tady v Česku můžete užít vždy v den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu. Název má vzbuzovat nejen veselí, ale také upozorňovat na schopnost občanů posvítit si na aktuální společenské problémy.

Kdy? Do 29. ledna, od 9 do 20 hodin
Kde? Hybernská ožívá, Praha 1
Vstupné? Žádné

Fotogalerie
54 fotografií