Musíme svačit a jíst pětkrát denně, abychom hubli? Vůbec ne!

Musíme svačit a jíst pětkrát denně, abychom hubli? Vůbec ne!
12. ledna  2018 
 06:00

Názory na hubnutí a racionální výživu jsou někdy dost rozporuplné. Vybrat si z nich tedy to, co je skutečně pravda a co nesmysl, je těžké. Jak to tedy je? Je nutné snídat, svačit a jíst pětkrát až sedmkrát denně? A jak to vypadá s dalšími dietními fakty?

Někteří nutriční poradci striktně doporučují, abychom jedli 5x denně, někteří dokonce říkají, že musíme jíst až 7x denně. Ovšem jsou i tací, kteří naopak tvrdí, že máme jíst jen tehdy, když máme hlad. Iva Málková ze STOB říká: „Doporučení ve vztahu k počtu jídel za den se velmi liší. Nejnovější výzkumy ukazují, že stačí jíst dokonce jen 2x denně. My doporučujeme jíst 3x až 5x za den podle toho, jak to komu vyhovuje, a taky podle složení jídla.“

Vynechaná snídaně – cesta k nadváze?

Mnohé studie sice ukazují na to, že lidé, kteří nesnídají, mají tendenci více přibírat na váze, ovšem není to tak úplně pravda. „Každý organismus je individuální. Někomu snídaně vyhovují, jinému ne. Primárně bychom se měli vyhýbat přejídání, ke kterému nás svádí nepravidelné stravování a nedostatek času během dne. Jestli člověk snídá nebo snídani vynechává a poprvé jí až dopolední svačinu, není podstatné,“ říká nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.

Svačit, nebo nesvačit?

Rozhodující jsou hlavně množství jídla, které sníme, skladba jídla a teprve pak frekvence. Když tedy nemáte hlad a váš jídelníček je vyvážený, to, že vypustíte svačinu, vás nezabije. A váš hubnoucí proces to rozhodně nezastaví. „Sledujte spíše signály svého těla než striktní, často neodborné rady. Ten, kdo je na hlad citlivý a nedokáže si život bez svačinky představit, ať si ji dá. Kdo hlad nepociťuje, do svačin se nemusí nutit,“ říká Iva Málková.

Po nízkotučných výrobcích nepřibereme

Tyhle produkty se většinou vyrábějí s pomocí přidaného cukru, potravinového škrobu či soli. To způsobuje, že si sice kupujete zázračně odtučněný výrobek, ale nakonec jíte minimálně stejný počet kalorií, jako se nachází v běžné formě. „Skutečně vypovídající hodnotu mají tabulky nutričních hodnot a složení výrobku. Řiďte se jednoduchým pravidlem: když se vás obal snaží okatě přesvědčit o tom, jak je potravina uvnitř zdravá, nebývá to zdaleka pravda,“ říká Monika Bartolomějová.

Večerní jedení vede k tloustnutí

Lidé, kteří jedí ve večerních hodinách, mají opravdu sklon k nadváze. Ale důvodem není denní doba příjmu potravy, ale to, že noční jedlíci spíše sáhnou po nějaké kalorické bombě, aby rychle zahnali hlad. „Pokud máte po večeři ještě hlad, klidně si dopřejte další chod, ale dbejte na nízký obsah sacharidů. Ideální jsou kousky zeleniny nebo polotučný tvaroh,“ radí Monika Bartolomějová.

Jak by měla vypadat snídaně podle odborníků z Vím, co jím? Podívejte se na naše VIDEO:

Video se připravuje ...
Odborníci z Vím, co jím radí, jak správně snídat. • VIDEO: Vím, co jím

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji