Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Péťa, kterému pomáhá biatlonistka Koukalová: Vánoční drama se šťastným koncem!

Autor: ljš - 
31. prosince 2017
05:57

Plakal, že ho Ježíšek v nemocnici nenajde, nakonec vše ale dobře dopadlo a malý bojovník Péťa Kašpar (5) oslavil Vánoce s rodinou doma. Co se stalo?

„Strašně jsem doufala, že sem budu moct napsat, že Štědrý den jsme si opravdu užili. Protože to tak těsně před Štědrým dnem vůbec nevypadalo. Péťa byl poslední dny terapie v AXONu (rehabilitační centrum, pozn. red.) už hodně unavený. Ono taky není divu – chodil u toho i do školky, ve školce i v AXONu byl samozřejmě v kolektivu a bacilům se tedy nejde vyhnout…,“ popsala na svém blogu Péťova maminka Monika.

Chlapeček byl v posledních dnech velmi unavený, v pátek v noci se však situace velmi zhoršila. „Saturace (nasycení krve kyslíkem, pozn. red.) mu padala strašně nízko, vůbec se mi nedařilo situaci zlepšit, nezabralo nic, co jinak funguje a co hůř – Péťa se dvakrát v noci vzbudil a začal hrozně plakat, že se s ním točí celý barák a je mu špatně… Tak jsme dávali zábaly a nutila jsem ho pořádně pít a už chtěla volat sanitku… když jsem si vzpomněla, že máme ještě s.o.s. kortikoidový čípek a ten naštěstí zabral a do rána jsme to tak nějak zvládli,“ vzpomíná paní Monika.

V sobotu už to začínalo vypadat, že Péťa s maminkou budou muset Vánoce strávit v nemocnici. „Péťa už fňukal, že ho Ježíšek nenajde, tak jsem ho aspoň uklidnila, že mu když tak napíšeme cedulku na dveře, ať nám tu dárky nechá a my si je rozbalíme později. Tak aspoň jeden z nás byl klidnější…,“ vypráví maminka malého pacienta.

Na nejhorší ale nakonec nedošlo. „A pak to bylo skoro neuvěřitelné – babička hlídala Péťu, teta nám dojela nakoupit, já jsem se spojila s Péťovou pediatričkou, ta byla tak zlatá, že v sobotu 23. 12. dojela až k nám domů Péťu prohlédnout, předepsala léky, naše sousedka pak jenom pro nás otevřela lékárnu, aby mi léky pro Péťu vydala, a tak večer už Péťa dostal svou první dávku antibiotik, v noci jsme se vyspali, přes Štědrý den odpočívali a večer měli sílu si užít večeři, dárky a to nás letos bylo u štědrovečerní tabule šest dospělých a dvě děti – Péťa se svou sestřenkou,“ vysvětlila paní Monika.

Péťa Kašpar utrpěl těžká zranění při vážné nehodě, ke které došlo, když se rodina vracela z dovolené. Zatímco chlapečka a jeho maminku se podařilo zachránit, tatínek bohužel na místě zemřel. Péťa je od té doby upoutaný na invalidní vozík, má problémy s dýcháním a hybností rukou a další potíže. Je ale velký bojovník a každým dnem dělá pokroky. Na jeho příběh upozornila biatlonistka Gabriela Koukalová, které ve svůj svatební den požádala své hosty a fanoušky, aby místo svatebních darů přispěli právě Péťovi a jeho mamince.

Pomoci jim můžete stále ještě i vy! Malému pacientovi velmi prospívají terapie v rehabilitačním centru, které jsou ale velmi drahé a Péťa jich potřebuje šest do roka. Přispět mu můžete na transparentní účet AXONu 2200739204/2010, vždy je potřeba uvést do zprávy pro příjemce „Petr Kašpar“.