Co s vaším tělem udělá jojo efekt po hubnutí? Ničíte si srdce!

Co s vaším tělem udělá jojo efekt po hubnutí? Ničíte si srdce!
20. prosince  2017 
 06:00

Jestli přemýšlíte o tom, jak byste po Novém roce změnili životosprávu, lépe jedli a začali více sportovat, hurá do toho. Jestli ale máte plán, že se vrhnete na nějakou "zaručenou" drastickou dietu a shodíte minimálně tři kila za týden, přečtěte si nejdřív následující řádky. Možná si to rozmyslíte. 

Během drastických diet může ve vašem těle dojít ke snížení hladiny hormonu leptinu, který pomáhá k pocitu sytosti. V důsledku toho u vás dříve dojde k pocitu hladu a zvýší se vám chuť k jídlu. Navíc hladovění vždy donutí tělo více ukládat tuky na horší časy. Plná třetina těch, kteří hubnuli rychle, skončí podle statistik o rok později na mnohem vyšší váze.

Tuk se ovšem ukládá rychleji než svalová hmota. Většina lidí, kteří po dietě zase naberou, tak naberou tuk, a tím zvýší jeho podíl v těle. A tím si zvýší i riziko onemocnění chorobami srdce a cév nebo cukrovkou.

Jojo efekt poškozuje srdce

Rychlý nárůst hmotnosti se u velkého počtu lidí projeví na tlaku, který je po roce vyšší. Stejně tak se nárůst tuku v těle projeví i v cévách – ty se zužují, a lidem tak hrozí více infarkt nebo mrtvice. Studie opakovaně prokázaly, že čím více shodíte a následně naberete, tím se riziko zvyšuje. Pokud tedy shodíte větší množství kilogramů a do roka máte zpátky o trochu více, může se u vás riziko až zdvojnásobit!

Další zdravotní dopady jojo efektu čtěte na Mojezdravi.cz.

 

Autor: Pavla Skurovcová

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji