Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Důvěra Babišovi, volby se Zemanem a průvan na radnicích: „Špeky“ politiky 2018

  • Video se připravuje ...
    Autor: Jakub Veinlich - 
    2. 1. 2018
    06:10

    I rok 2018 bude politicky pěkně nabitý. Jako první zažije velký rozruch Poslanecká sněmovna, kde se bude hlasovat o důvěře vládě, pár dní nato budeme volit nového prezidenta, v některých stranách budou volit nové vedení a na podzim můžeme zažít „politické zemětřesení“ na radnicích a ve třetině Senátu. Nějaké volby nás čekají teď každý rok až do roku 2026. Co od nového roku v politice očekávat? Blesk Zprávy se ptaly odborníka, politologa Jana Kubáčka. 

  • 1.Důvěra vládě

    Od druhého listopadu 2017 má nárok na důchod. Místo toho bude nejstarší premiér v historii samostatné České republiky, Andrej Babiš (ANO, 63), žádat 10. ledna Poslaneckou sněmovnu o důvěru pro svůj menšinový kabinet. Tým čtyř žen a 11 mužů má přijít podpořit přímo do dolní komory Parlamentu ČR i prezident Miloš Zeman. „Když ne důvěru, tak alespoň toleranci,“ přeje si premiér Babiš, jehož vláda schválila programové prohlášení  na svém zasedání 18. prosince.

    „Andreji Babišovi může pomoct paradoxně žaloba na Českou republiku kvůli uprchlickým kvótám. Myslím si, že ta šance se zvyšuje a ten úspěch je otevřený. Spíše bych ale vsadil na jednorázovou podporu,“ komentuje pro Blesk Zprávy politolog Jan Kubáček.

    Prezident Miloš Zeman už dopředu avizoval, že pokud vláda Andreje Babiše v prvním hlasování důvěru nezíská, dostane šéf hnutí ANO od hlavy státu také druhý pokus k sestavení kabinetu.

  • 2.Prezidentské volby

    První kolo prezidentských voleb vyhlásil 23. srpna předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) na pátek 12. a sobotu 13. ledna 2018. Utká se v něm celkem devět kandidátů. Samí muži - žádná žena. Průzkumy zatím favorizují Miloše Zemana. Následuje bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, textař Michal Horáček a někdejší šéf ODS a premiér Mirek Topolánek. Podle politologů je kampaň před volbami spíše nudná.

    Politolog Jan Kubáček: „Není vyloučené, že by mohl vzejít už z prvního kola Miloš Zeman. Bude to odvislé od volební účasti. Bude to o tom posledním týdnu. Pokud budou voliči hlasovat nohama a nepřijdou k volbám, v tu chvíli by to nahrálo Miloši Zemanovi a velmi oslabilo například Jiřího Drahoše.“

    Pokud v prvním kole nezíská žádný z kandidátů více než 50 procent platných hlasů, bude se 26. a 27. ledna konat kolo druhé, kam postoupí nejúspěšnější dva kandidáti z kola prvního. Volit lze i na voličský průkaz mimo adresu svého trvalého bydliště. Zažádat o něj lze osobně, písemně nebo elektronicky. Kdo žádá osobně, musí přijít nejpozději do 10. ledna, písemná žádost poslaná poštou musí být na příslušném úřadu nejpozději do 5. ledna.

    SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

    TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

    VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

    VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

    PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

    JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

  • 3.Sněmy a kongresy politický stran

    Piráty, ODS, ČSSD i KSČM čekají letos volební sjezdy, kongresy či fóra. Jako první se musejí podle svých stanov nejpozději tři měsíce od voleb do Poslanecké sněmovny sejít Piráti. Republikové fórum mají naplánované na 6. a 7. ledna v Brně, kde budou hodnotit volby a také volit nové vedení. Díky volebnímu úspěchu se neočekává žádné velké zemětřesení.

    ODS se sejde o týden později v Ostravě. Tedy o víkendu, kdy bude první kolo prezidentských voleb. Ani tady se neočekává žádné velké přepřahání, protože Občanští demokraté skončili v podzimních volbách s 11,32 % hlasů druzí. Dlouho se přitom diskutovalo, zda do souboje o křeslo ve vedení nevstoupí Václav Klaus mladší, který ve volbách do Sněmovny porazil na preferenční hlasy i předsedu Petra Fialu. 

    ČSSD se sejde jen na jednodenním sjezdu. Po dubnovém termínu, nakonec vedení pod tlakem přesunulo datum sjezdu na neděli 18. února do Hradce Králové. Po volebním debaklu, kdy strana ztratila 35 poslaneckých mandátů, hledají sociální demokraté „dobrovolníka“, který by stranu provedl těžkými časy škrtů.

    Předčasný X. sjezd KSČM bude 21. dubna. Po volebním propadáku, kdy strana získala nejhorší volební výsledek ve své historii – 7, 76 % hlasů a přišla o 18 poslanců, dá celé vedení své funkce k dispozici. Po 12 letech ve vedení strany tak může skončit Vojtěch Filip. Někteří členové KSČM mluví o nutnosti stranu kompletně zmodernizovat a přijít s novými tématy.

    Politolog Jan Kubáček: „V ODS bude určitě nastolovat témata Václav Klaus mladší. ČSSD je na začátku nové debaty, co udělat, aby přežila. Ve straně dojde nejspíš k razantní obměně i vnitřního života. Myslím, že se stále víc pracuje na tom, aby se předsedkyní stala bývalá ministryně školství Kateřina Valachová. U komunistů se očekává, že to bude jeden velký otřes.“

    Na všech volebních kongresech či fórech a sjezdech budou také reportéři Blesk Zpráv a přinesou vám kompletní zpravodajský servis.

  • 4.Komunální a senátní volby

    Nová zastupitelstva ve městech a obcích a také třetinu, tedy 27 senátorů půjdou Češi volit v říjnu. Očekává se boj o přežití neúspěšných politických stran a také stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny jen těsně. Budou to například první volby pro nového předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila, ale také volby o tom, která ze stran ovládne velká města včetně Prahy, Brna nebo Ostravy.

    Politolog Jan Kubáček: „I když se jedná především o volby komunální, nebo regionální a senátní, tak budou stejně tak jako vždy v minulosti především o premiérovi. Bude to hodnocení Andreje Babiše, ale bude to mimochodem také hodnocení spokojenosti s Piráty. Bude to také zajímavá zpráva o Starostech. Bude to i volba o ČSSD, jestli už je stabilizovanou stranou.“

    Volby do Senátu se konají každé dva roky, kdy se obměňuje třetina horní komory. Volí se v jednotlivých obvodech stejným způsobem jako v prezidentských volbách.

  • 5.Předčasné volby do Poslanecké sněmovny?

    Pokud první a popřípadě i druhá vláda Andreje Babiše nezíská důvěru Poslanecké sněmovny, může se Česká republika velmi rychle přiblížit k předčasným volbám. Pro strany by to ovšem mohlo být likvidační. Jejich kasy jsou vyprázdněné, a kvůli neschopnosti se dohodnout navíc mohou přijít i o zbytek voličů.

    Politolog Jan Kubáček: „Vsadil bych si spíše na to, že to budou standardní komunální, Pražské a senátní volby. Hrozba předčasných voleb je jen hrozbou vyjednávací. Mohlo by se totiž stát, že voliči začnou trestat politiky a toho se bojí v podstatě všichni zúčastnění.“

    Předčasné volby do Poslanecké sněmovny by se mohly konat, pokud ani v pořadí třetí premiér, kterého navrhne ke jmenování předseda Poslanecké sněmovny, nezíská důvěru. Druhou možností je, že se na předčasných volbách dohodne třípětinová většina všech poslanců. 

dobry-clovek ( 2. ledna 2018 10:35 )

Postižené HOVADO tatazdenek, rego, zdenekk atd. atd. Přeji ti a to nejen já potrate z mu-tanta do roku 2018 jen a jen ZKLAMÁNÍ, ZÁVIST, BEZMOC, DEPRESE, BÍDU, NEMOCE, VYCHCÍPANÍ FAMILIE, RAKOVINU A DLOOOOUHÉ BOLESTIVÉ CHCÍPÁNÍ Vlastně půlku už máš A toto stejné preji kretenum z TOP09, ODS, ČSSD všem co tento stát rozkradli a rozkrádájí dál! WOO -DOO je velmistr..

xiioma ( 2. ledna 2018 10:16 )

reqoslava - je mi tě líto, tolik zloby v tobě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa