Dvakrát Petr Sís: Tajuplný ostrov draků Komodo a dobrodružný Robinson

Dvě novinky od Petra Síse
Foto: Labyrint/Raketa
Sdílej na facebooku
3. prosince  2017 
 06:00

Milovníci dětských knih, v nichž se příběh vypráví především pomocí ilustrací, mohou mít radost ze dvou knih od Petra Síse. Před časem vyšlo Komodo, nedávno Robinson. Obě se mohou stát ozdobou domácí knihovny. Kdyby ne, rozhodně stojí – stejně jako snad všechny knihy tohoto autora – minimálně za půjčení. 

Petru Sísovi a jeho knihám je třeba přijít na chuť. Vychází z anglosaské tradice knih s krásnými ilustracemi, v nichž děj je sice důležitý, ale vypráví se někdy až překvapivě málo slovy. Kdybyste se zaměřili jen na písmenka, zvládnete celou knihu doslova za pár minut. Platí to jak o Komodu, tak o Robinsonovi, které vydal Labyrint ve své edici Raketa. 

Bylo by to škoda, jejich půvab spočívá především v originálních autorských kresbách, které v sobě ukrývají spoustu detailů i vtipných momentů. Ty společně děj dokreslují nebo přímo posouvají dál. Nedílnou součástí je zvláštní autorova vypravěčská poetika. I do těchto dvou knih, vzhledem k námětu trochu překvapivě, se promítají události z autorova života. Podobné autobiografické postupy jsou pro jeho tvorbu ostatně typické. 

Komodo vypráví příběh jedenáctiletého kluka, který se s rodiči vypraví do Indonésie, aby se z populárního Bali lodí přeplavili na ostrov Komodo, kde žijí legendární varani komodští, zvaní též komodští draci. Největší ještěr světa chlapce fascinuje, ostatně draci jsou už roky jeho největším koníčkem. Že je to téma poněkud odtažité? Pro dospělé možná, ale pro děti – kniha je určena těm od pěti let – nikoliv.

Vyzkoušela jsem to na synovi, který se okamžitě začal dožadovat dalších informací o varanech a nádavkem i opakovaného čtení a zejména prohlížení si knihy. Tolik snad k obavám, že podobné knížky nemohou dnešní děti zvyklé na neustálý přísun informací a knížky s různými více či méně interaktivními funkcemi bavit. Protože mohou. Nejoblíbenější ilustrace? U nás doma letí chlapcův pokoj, v němž jsme našli už desítky draků, kteří jsou k vidění na oblečení, nábytku, mezi hračkami, na zdech, v okně a vůbec všude možně. 

Komodo, napsal a ilustroval Petr Sís, vydal Labyrint v edici Raketa, 40 stran, velký formát 210x305 mm, pevná vazba, barevný tisk, doporučená cena 295 korun

Hrdinou knihy Robinson je opět autor sám v době, kdy byl malý. V době, kdy si všichni jeho kamarádi hráli na piráty, rozhodl se jít na karneval za Robinsona, kterého nikdo z vrstevníků kloudně neznal. Zatímco dospělé dokonalá maska vyrobená jeho matkou nadchla, děti se mu vysmály. 

Domů se vrátí s horečkou a během blouznění prožije vlastní trosečnický příběh na divotvorném ostrově. Kreslíř s úžasnou vynalézavostí znázorňuje hochův činorodý pobyt mezi zvířaty. Pozoruhodnou autorskou knihou se opět vrátil do časů malostranského dětství – a na rozdíl od světově úspěšné Zdi, která komentuje spíš ústrky dospívání v nesvobodném Československu, v Robinsonovi předkládá vzpomínku hluboce osobní.

Robinson, napsal a ilustroval Petr Sís, vydal Labyrint v edici Raketa, 48 stran, velký formát 210x305 mm, pevná vazba, barevný tisk, doporučená cena 299 korun

GALERIE: Podívejte se na další knihy Petra Síse

Petr Sís (1949) absolvoval pražskou VŠUP a londýnskou The Royal College of Art. Od roku 1982 žije v USA. Věnuje se animovanému filmu a ilustraci knih pro děti a mládež – jeho tituly vycházejí rovněž v anglických, francouzských, německých, španělských, japonských a dalších mutacích. Držitel četných ocenění, mimo jiné je dvojnásobným laureátem boloňské Ragazzi Award (za knihy Strom života a Zeď aneb Jak jsem vyrůstal za železnou oponou). Roku 2012 byl poctěn Cenou Hanse Christiana Andersena v kategorii ilustrace, tedy nejvyšším oborovým vyznamenáním udělovaným IBBY. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku